HenkilökohtaistaKirjoittanut eekku aromaa

Asevienti – kaikenlaista harmia

Lukuaika: < 1 minuutti

Asevienti – kaikenlaista harmia

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Eekku Aromaa

Sadankomitea kanteli oikeuskanslerille joulun alla, ja nyt odotellaan.

Suomessa on kohtuullisen tiukka lainsäädäntö aseviennin suhteen, vaikka siinä toki on jonkin verran ongelmia, kuten kaikessa. Noin pääsääntöisesti sitä kuitenkin voi pitää varsin hyvänä. Yksi keskeinen ongelma, joka asevientiin liittyy on kuitenkin se, että sitä ei noudateta.

En nyt tässä mene edes Saudi-Arabian kauppojen kaltaisiin ongelmakohtiin, vaan kirjoitan tällä kertaa tällaisista tavallisemmista – siitä, mitä jatkuvasti viedään, ja ilman, että siitä normaalisti syntyy mitään sen suurempia puheita.

mainos

Esimerkiksi sellainen yritys kuin Vaisala on vienyt varsin suuria määriä tuotteita eri puolille maailmaa. Näiden tuotteiden joukossa on muuan muassa tykistön ampumatarkkuuden tehostamiseen tarkoitettuja säähavaintolaitteita ja ohjelmistoja, taktisia säähavaintoasemia ja radiosondeja nimenomaan sotilaallisiin tarkoituksiin eri maiden armeijoille. Lisäksi Vaisala on tunnettu suomalaisen puolustustarviketeollisuuden kärkiyrityksenä ja se on osallistunut alan omille vienninedistämismatkoille yhteistyössä puolustushallinnon kanssa.

Kun käy vilkaisemassa Vaisalan omia verkkosivuja käy melko selväksi, että tuotteet on ajateltu nimenomaan armeijoiden käyttöön. Vaisalalla ei kuitenkaan ole ollut asevientilupaa vuoden 1995 jälkeen. Sadankomitea pyysi oikeuskansleria selvittämään, olisiko Vaisala tarvinnut luvan näiden tuotteiden vientiin.

Kantelua käsitelleisiin uutisiin Vaisalan toimitusjohtaja Kjell Forsén sanoi ainoassa aiheesta antamassaan haastattelussa Taloussanomille , että he toimivat voimassa olevien lakien ja säädösten mukaan. Jutun lopussa kuitenkin Forsén sanoo, että ei voi tarkkaan kertoa, kuinka suuri osa liikevaihdosta tulee armeijoille myydyistä tuotteista ja palveluista, mutta luonnehtii armeijoita merkittäväksi asiakaskunnaksi Vaisalalle eli tulee todenneeksi, että kyllä armeijoille viedään, ja ilmeisesti vieläpä varsin runsaasti.

Seuraavaksi odottelemme oikeuskanslerin ratkaisua, lievällä jännityksellä. Jostain muistelen lukeneeni, että sellaiset yhdeksän kuukautta odottelua on edessä.