HenkilökohtaistaKirjoittanut Mikael Kallavuo

Arabikevään & Occupy-liikkeen kuuluisia tukijoita

Lukuaika: 2 minuuttia

Arabikevään & Occupy-liikkeen kuuluisia tukijoita

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Mikael Kallavuo

Liittyykö mukaan suomalaisiakin?

Vuosi 2011 jää historian sivuille arabikevään ja valtausliikkeen vuotena. Monet maailman arvostetuimmista ajattelijoista ja eettisistä johtohahmoista ovat julkaisseet valtausliikehdinnästä erittäin kannustavia ja jopa avoimen ihailevia kirjoituksia.

Noam Chomsky, Joseph Stiglitz, Arundhati Roy, Michael Hardt, Antonio Negri, Desmond Tutu, Paul Krugman, Slavoj Žižek ja Michael Moore ovat analysoineet valtausliikkeen suhdetta yhteiskuntaan.

Laaja julkisuus on osaltaan tukenut liikkeen kasvua ja ohjannut sitä hedelmälliseen suuntaan. Englanninkielisessä mediassa Occupy oli vuoden 2011 yleisin sana, todettiin tutkimuksessa, joka käsitti noin 75 000 eri mediaa.

Yhdysvalloissa valtausliike on jo muuttanut yhteiskunnallisten kipupisteiden käsittelytapoja. Se mikä aikaisemmin kuulosti lähes herjaavalta, on muokkaantunut asiallissävyiseksi pohdinnaksi. Median ilmapiirin muuttuminen auttoi Naomi Kleinin mukaan saavuttamaan merkittävän voiton ilmastonsuojelulle, kun presidentti Barack Obama lopulta taipui ja siirsi kaavaillun ilmastoa dramaattisesti lämmittävän suuren öljyhiekkaputkihankkeen täytäntöönpanoa.

Suomen valtamediassa ei ole ollut valtausliikkeettä tukevaa keskusteluvyöryä eikä vaihtoehtomediakaan ole ollut aiheesta kovin runsassanainen. Aktiivisempi ajatustenvaihto voisi yhä pohjustaa Suomeen sopivia malleja, jotta ihmisten tyytymättömyyden ponnahtaessa liikkeelle heidän aktiviteettinsa suuntautuisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Muutoshalukkuuttahan löytyy myös Suomesta, kuten perussuomalaisten saama protestiäänten vyöry osoitti viime eduskuntavaaleissa. Lisäksi euro-alueen synkkenevät näkymät heijastuvat myös Suomeen, ja hallituksesta on väläytelty toistuvasti julkisten menojen miljardiluokkien leikkauksia. Niiden toteutuessa väestön tyytymättömyys voi suuntautua yhä oikeammalle ellei sille löydy vaihtoehtoja, jotka toimivat nykyistä paremmin.

Tyytymättömyyttä vastaanottavana pehmeänä kanavana on valtausliike yksi varteenotettava vaihtoehto, jos se saadaan muokattua Suomeen sopivaksi ja se saa riittävää tukea julkisuudessa etenkin vaihtoehtoisten ajattelijoiden taholta. Vaikka globaalin valtausliikkeen tarkka määrittely on vielä ennenaikaista, on sen ominaisuuksien kannustava luonnehtiminen auttanut kokoamaan täysin väkivallattomasti toimivia joukkoja ja hierarkiattomasti avoimen demokratian, jolla ei ole vanhanaikaista keskitettyä johtoa.

Valtausliike on jo monissa maissa osoittanut, että se voi johtaa yllättävän laajaan ruohonjuuritason yhteistoimintaan ja jopa valtarakenteiden demokratisoitumiseen.

Ohessa on joitakin linkkejä maailmalla tunnetuiden aktivistien ja ajattelijoiden valtausliikettä käsitteleviin artikkeleihin. Ne on kerätty pääosin Suomen M-15-sivustolta, jossa on valtausliikkeestä yli 90 sivua artikkeleita, analyyseja ja videoita:

Arundhati Roy: www.truth-out.org/arundhati-roy-people-who-created-crisis-will-not-be-ones-come-solution/1322765555, www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/nov/17/we-are-all-occupiers-arundhati-roy

Naomi Klein: www.thenation.com/article/163844/occupy-wall-street-most-important-thing-world-now

Noam Chomsky: www.truth-out.org/occupy-future/1320154096

Andy Kroll: mondediplo.com/openpage/how-the-99-won-in-the-fight-for-worker-rights

Slavoj Zizek: www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/oct/26/occupy-protesters-bill-clinton

Michael Moore, Naomi Klein & kumpp: www.democracynow.org/2011/11/25/occupy_everywhere_michael_moore_naomi_klein

Joseph Stiglitz: www.project-syndicate.org/commentary/stiglitz144/English

Paul Krugman: www.nytimes.com/2011/10/10/opinion/panic-of-the-plutocrats.html

Michael Albert: www.zcommunications.org/seize-the-time-by-michael-albert

mainos

Desmond Tutu: occupywallst.org/article/message-solidarity-archbishop-desmond-tutu/

Michael Hardt & Antonio Negri: www.adbusters.org/magazine/99/under-no-illusions.html

Douglas Rushkoff: www.rushkoff.com/blog/2011/10/5/think-occupy-wall-st-is-a-phase-you-dont-get-it.html

John Robb: globalguerrillas.typepad.com/globalguerrillas/2011/10/occupy-wall-street-the-theory.html

Stéphane Hessel: www.democracynow.org/blog/2011/10/10/stphane_hessel_on_occupy_wall_street_find_the_time_for_outrage_when_your_values_are_not_respected

Michael Moore: www.truth-out.org/michael-moore-winter-our-occupation/1323282970

Bernard Harcourt: www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2011/nov/30/occupy-new-grammar-political-disobedience

OWS-julistus: www.nycga.net/resources/declaration/