HenkilökohtaistaKirjoittanut mira karjalainen

Voi Jussi!

Lukuaika: < 1 minuutti

Voi Jussi!

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Mira Karjalainen

Kaupunkilainen kirjoittaa kaupunginjohtajalle.

Voi Jussi,

Kirjoitit lauantain Helsingin Sanomissa (16.5.2009) kerjäämisen lisääntymisestä pääkaupungissamme. Sinänsä hienoa, että kaupunginjohtajana tuot itse noin selkeästi näkemyksesi kuuluville, etkä jätä niitä hallintokoneiston painokelpoisiksi muotoiltaviksi. Mutta voi Jussi, niitä näkemyksiä!

Kantasi on selkeä: kerjääminen ja kaupustelu kielletty. Perustelutkin, valitettavasti, maalaavat varsin selkän kuvan näkemyksistäsi. Vaikka osuvasti muistutat kerjäävien romanien olevan ihmisiä, muut väitteesi asettavat heidät selkeästi kantasuomalaisten alapuolelle.

Lainaan sinua Jussi tässä, jotta mieleesi muistuu mitä kirjoitit: ”Tunnen jopa lievää ylpeyttä siitä, että monet kaupungin viranhaltijat ovat olleet aikaisina puuttujina maahanmuuttajataustaisen väestön voimaakkaaseen kasvuun kaupungissamme. Kannattaa olla proaktiivinen. Näin toimien voimme toisaalta varautua esimerkiksi varsinaisen rikollisuuden lisääntymiseen, …” Näin monikulttuurista Suomea rakennetaan.

Miten hienosti osaatkin romanikerjäläisiä käsittelevässä kirjoituksessa niputtaa heidät yhteen maahanmuuttajataustaisen väestön voimaakkaan kasvun kanssa. Näin toivotat hienosti tervetulleeksi kemikaaliviraston italialaisasiantuntijan, linjaa 70 ajavan irakilaisbussikuskin ja ranskalaisen Nokia-insinöörin. Samanlainen rikollinen uhka on somalialaistaustainen junasta selälleen heitetty koulutyttö, suosittu Idols-juontaja tai savoa puhuva intialais-suomalaisen perheen piltti. Kerjääviä rikollisia kaikki tyynni.

Minusta on Jussi kummallista, että ylpeilet niillä työntekijöilläsi, jotka ovat huolissaan rikollisuuden kasvusta maahanmuuttajien määrän lisääntyessä. Ethän vain unohda heitä, jotka kantavat huolta kielikurssien riittävyydestä tai työnantajien asennekasvatuksesta, jotta ulkomaalaistaustaisia ei syrjittäisi työhönotossa. Muistathan kohdistaa sekä poliittisia että taloudellisia voimavaroja siihen, että koko konkkaronkan – kantasuomalaistaustaisten ihmisten ja maahanmuuttajataustaisten ihmisten – suvaitsevaisuus lisääntyisi. Jos näillä resursseilla saataisiin järjestettyä joku kulttuurisensitiivisyyttä ja monikulttuurisuutta käsittelevä kurssi, voisit itsekin sitten osallistua!

Ystävällisin terveisin, Mira.