Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Suomen ensimmäisistä tunnetuista homoista kertovaa tarinaa käydään läpi Pekko Käpin johtaman jouhikkobluesbändin voimin

Lukuaika: < 1 minuutti

Suomen ensimmäisistä tunnetuista homoista kertovaa tarinaa käydään läpi Pekko Käpin johtaman jouhikkobluesbändin voimin

Jussi & Jussi

Tanjalotta Räikkä

Teatteri Telakka

Jussi & Jussi on Tanjalotta Räikän musiikillinen näytelmä, joka eläytyy empaattisesti kahden 1600-luvulla eläneen pappilanrengin, Heikki Mikonpojan ja Heikki Pekanpojan kohtaloon. Nämä Suomen ensimmäiset nimeltä tiedetyt homot mestattiinn vuonna 1665.

Esityksessä kolmen näyttelijän kierrätyksellä henkilöityvät Jussit (Santeri Niskanen, Antti Makkonen & Arttu Soilumo) päätyvät elämän ja kuoleman väliseen välitilaan kuin päähenkilöt Laura ­Lindstedtin romaanissa Oneiron. Yhdessä esityksen housebändin muodostavien Kohtalottarien (Pekko Käppi, Tommi Laine & Nuutti Vapaavuori) kanssa he tutkailevat kuoleman olemusta ja sitä, mitä homoasenteiden muutoksia kulttuurissamme on ja ei ole tapahtunut sitten 1600-luvun.

Sisällöltään ylipursuava esitys pöyhii myös pyöveli Mikko Heikinpojan ja hänen perheensä tarinaa, Paavalin kirjeiden todellista sanomaa, kuningatar Kristiinan perintöä, Platonin käsitystä homoseksuaalisuuden alkuperästä sekä Michel Foucault’n teoriaa siitä, miten seksuaalisuudesta tuli yhteiskunnallisen kontrollin kohde ja väline. Lisäksi paljastetaan suvakin ja hyväkin ero: suvaitsevaisuudessa vahvempi antaa heikommalle lahjan, kun hyväksyminen on tasa-arvoisempaa.

Koko vyörytystä koossa pitävä voima on yliaikaisia sävyjä tavoittava Pekko Käpin ja K:H:H:L-yhtyeen jouhikkoblues. Sen yhdistyessä spektaakkelielkeisiin revyyirrotteluihin syntyy vaikutelma poikkeuksellisesta musikaalista, jossa mukaansa ottava viihdyttäminen toimii kelpo työvälineenä syvempiin vesiin sukeltamisessa.

mainos

Jussi & Jussi on valloittava esimerkki taiteesta, jossa ei pelätä ottaa kantaa eikä anneta perinteisten sovitussääntöjen sordinoida sanomisen ja luovuuden räiskettä. Teatteri on parhaimmillaan kun eetoksen ja osaamisen alustalle tehty esitys alkaa itse viedä niin tekijöitä kuin katsojia. 

Tanjalotta Räikkä: Jussi & Jussi

Esitykset Teatteri Telakalla 20.2. asti