Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Mad Housen esityksessä Seksikäs-Suklaa ja muut ammattiesiintyjät eläytyvät maahanmuuttajakuskien elämäntarinoihin.

Lukuaika: < 1 minuutti

Mad Housen esityksessä Seksikäs-Suklaa ja muut ammattiesiintyjät eläytyvät maahanmuuttajakuskien elämäntarinoihin.

Kuskit

European Theatre Collective

Esitykset Mad Housessa 21.12. asti

Mad House Helsinki on kokeilevan esitystaiteen talo, joka tuottaa, osatuottaa ja tarjoaa tiloja taiteenlajeja ylittäville teoksille ja kulttuurikeskustelulle. Vaikka se on tänä vuonna siirtynyt uusiin esitystilohin Teurastamolle, European Theatre Collectiven Kuskit käynnistyy Kampin bussiterminaalin laiturilta 48. 

Ulkomaalaistaustaisten roolia taiteilijoina, yleisönä ja yhteiskunnan jäseninä tutkivan trilogian toisen osan alussa yleisöä ajelutetaan bussilla Helsingin keskustassa. Samaan aikaan kuulokkeista luetaan pitkä essee globaalin muuttoliikkeen Suomeakin heiluttelevista vaikutuksista. 

Teksti määrittelee uudet tulijat kolmeen eri tavalla kohdelluksi tulevaan luokkaan: työmarkkinoiden kalastelemiin pärjääjiin, moninaisten suorittavien tehtävien palvelijoihin sekä turvaverkkojen ja pimeän työn varassa eläviin putoajiin. 

Teurastamolla jatkuva esitys keskittyy luokista keskimmäiseen, tarkemmin rajattuna bussi- ja ratikkakuskeihin. Siinä neljä ammattiesiintyjää, Agnes Kaszas, Salla Kozma, Soroush Seyedi sekä Luyeye Konssi (eli Seksikäs-­Suklaa) eläytyvät maahanmuuttajakuskien arkisiin elämän­tarinoihin.

Draaman jälkeiselle esitystaiteelle tyypillisen tapaan teoksen jännite ei nojaudu tarinoiden käänteisiin, vaan todellisuuden ja taiteen törmäyttämiseen.

Vaikka esityksessä käsitellään myös kulttuurisia sopeutumisvai­keuksia, kielihaasteita ja ennakkoluuloja, teoksen olennaisin viesti on siinä, miten oman elämän, toimeentulon ja kutsumuksen etsintä ovat loppujen lopuksi taustasta riippumatonta yhteistä arkea.