HenkilökohtaistaKirjoittanut taru torikka

Purkuterapiaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Purkuterapiaa

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Taru Torikka

Kynsi paita harsoksi.

Muotiblogimaailmassa trendit ja tuunauskeksinnöt leviävät niin nopeasti, että innokkaalle väijyjälle iskee näköharha: yhtäkkiä muka kaikilla on revitty paita, leikatut leggingsit ja klooratut, niitein itse koristellut farkut, jolloin ne ovatkin luonnollisesti jo wanhoja ja passé. Sitten kun erehtyy virtuaalimaailmasta oman kylänsä kaduille, huomaakin, etteivät ”jo niin kuluneet” muotibloggaritrendit olekaan vallanneet maisemaa.

Hyvä esimerkki tästä on t-paita, jonka neulosta purkamalla on saatu aikaan harsomainen, laskeutuva meininki. Alkuperäinen innoittaja oli Raquel Allegra -nimisen suunnittelijan kevät-kesä 2009 kokoelma. Amerikkalainen suunnittelijan jäljiltä losangelesilaisen vankila-asukkien t-paidoista tuli harsomaisia, mielikuituksellisia luomuksia. Tietenkin jokaisen kynnelle (ja kynsimään) kykenevän piti koettaa DIY-versiota!

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Minäkin yritin jo talvella, mutta liian ohuesta tai elastaanilla turmellusta materiaalista. Sitten tuli vaihe, jolloin ihan kaikilla oli teepaidan selässä ohut rantu purettuna, ja kai niitä oli jo Gina Tricotin hyllyilläkin. Tää on niin nähty, ajattelin, ja tyydyin leikkelemään ohuita paitojani.

Sitten innovatiivisen kierrätysmuodin tosi taitaja ja trashionista OutsaPop liihotteli eteeni klassisesta tasaraitapaidasta taiteillussa, selästä laskeutuvassa harsosysteemissään. Purkamiseen oli kuulemma mennyt vain pari iltaa, joten pakkohan minunkin oli vielä antaa väljälle ja rumalle armeijanvihreälle teepaidalle mahdollisuus. Auroran blogista löytyy hyviä ohjeita purkamiseen. Purettavan vaatteen pitää olla paksua neulosta ja puhdasta puuvillaa.

Oma tekeleeni ei aivan yllä innoittajiensa tasolle, mutta jostainhan se pitää aloittaa (olisikohan nurkkiin siunaantuneista Marimekko-yöpaidoista jälkimodernin taidetädin kauhtanaksi?). Suosittelen kyllä purkamista kaikille: se vaihe, kun lanka alkaa luistaa ja kangas aueta kauniisti, on äärettömän terapeuttista. Apuvälineiksi riittävää ratkoja ja terävät kynnet.