HenkilökohtaistaKirjoittanut Elina Venesmäki

Muista mantelit!

Lukuaika: < 1 minuutti

Muista mantelit!

HenkilökohtaistaHenkilökohtaista

Henkilökohtaista-blogin kirjoittajat ovat elämän asiantuntijoita: he tutkivat muun muassa elämäntapoja, tyyliä, työtä, musiikkia ja perhettä. Henkilökohtainen on poliittista.

Teksti Elina Venesmäki

Joku voisi kampanjoida myös maidon tarpeettomuudesta.

Törmäsin Espoon-bussissa hämmentävään mainoskampanjaan. Bussin penkkeihin liimatuissa tarroissa luki Muista maito! Maidon ahkeraa juomista perusteltiin luuston ja muun elimistön hyvinvoinnilla. Maidostahan saa kalsiumia, sen me kaikki tiedämme.

No, tällä kertaa asiasta muistutettiin EU:n ja Suomen valtion tuella. Kampanjasivulla voi muun muassa testata, saako tarpeeksi kalsiumia, ja lukea, miten hyvää lehmänmaidon juominen ihmiselle tekee. Mistään ei löydy tietoa kampanjoijasta, mutta onneksi Google löytää. Kyseessä on Maito ja terveys -järjestö, jolla on laaja skaala jäseniä 4H-kerhosta Eviraan ja kannatusjäseninä läjä meijereitä, kuten Arla ja Valio. Järjestön tehtävänä on omien nettisivujensa mukaan ”välittää tietoa maitovalmisteista, terveydestä ja ravitsemuksesta niin, että maitovalmisteiden asema ravitsemuksessa edelleen vahvistuu”.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

EU:n ja valtion tukemissa kampanjoissa meille ei sen sijaan kerrota, että lehmänmaito ei ole lainkaan tarpeen ihmiselle vaan kalsiumia saa vaikka mistä muualtakin: muun muassa manteleista, tahinista, tofusta, muista palkokasveista, vihreistä lehtivihanneksista, pähkinöistä, kaaleista ja kuivatuista hedelmistä, monista paremmin kuin lehmänmaidosta. Niin, ja kampanjoissa voisi kertoa myös lehmien elämästä tehotuotannossa ja nautakarjan vaikutuksista ilmastonmuutokseen. Mutta ei.

Sen sijaan lehmänmaitomainontaan törmää hyvinkin yllättävissä paikoissa. Katso esimerkiksi, minne Karl Fazer Café linkkaa esitellessään maidotonta kakkua, jota se mainostaa erityisruokavaliota noudattaville.