Hämeentie 48Kirjoittanut eekku aromaa

Enemmän puhetta ideologiasta

Lukuaika: < 1 minuutti

Enemmän puhetta ideologiasta

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Eekku Aromaa

Mitä me oikeastaan tavoittelemme rauhanliikkeessä?

Olin äskettäin Elävässä kirjastossa rauhanaktivisti-kirjana partiotapahtumassa, jossa oli yli tuhat 15-17-vuotiasta partiolaista. Elävä kirjasto on tapahtuma, jossa ihmiset voivat tulla keskustelemaan eli lainaamaan ihmisen itselleen keskustelua varten.

Kirjat ovat erilaisia ihmisiä, joihin voi kohdistua ennakkoluuloja. Tässä tapahtumassa oli paikalla esimerkiksi suomenruotsalainen, näkövammainen, biseksuaali ja nunna. Kirjoja voi lainata enintään kahdeksikymmeneksi minuutiksi kerrallaan ja lainaamaansa kirjaa on kohdeltava asiallisesti.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kirjalta saa kuitenkin kysyä mitä tahansa teemaan liittyvää. Kirjalla on oikeus olla vastaamatta loukkaaviin tai liian henkilökohtaisiin kysymyksiin.

En muista milloin viimeksi minulla olisi ollut yhtä vastaanottavainen ja kannustava yleisö. Nämä nuoret ihmiset kysyivät minulta olennaisia kysymyksiä. Eivät sellaisia, joita toreilla niin usein kysytään, kuten mistä saatte rahoituksenne (valtiolta ja jäseniltä) tai oliko Sadankomitea kallellaan Neuvostoliittoon suomettumisen aikaan (ei muuten ollut, siis sen enempää kuin nyt kukaan muukaan Suomessa).

Nämä ihmiset kysyivät, mihin me uskomme. He kysyivät, olenko minä ylpeä työstäni osana rauhanliikettä (kyllä, ehdottomasti jos pysähdyn harkitsemaan asiaa). He kysyivät onko maailmassa maita ilman armeijaa (on, esimerkiksi Costa Rica).

He kysyivät kysymyksiä, joihin tuntui luontevammalta vastata kertomalla siitä, kuinka rauhanliikkeen tavoitteena on maailma, jossa ei tarvita aseita ja armeijoita. Turvallisempi, rauhallisempi ja luultavasti myös onnellisempi.

Puhuessani tulin itsekin muistaneeksi, miksi meillä on näitä välitavoitteita: emme me halua lakkauttaa asevelvollisuutta, saada asekauppasopimuksesta, miinasopimuksesta tai rypäleasesopimuksesta mahdollisimman kattavia tai pienentää suomalaista puolustusbudjettia huviksemme tai niitä itseään varten.

Me haluamme näitä asioita, koska ne ovat konkreettisia askelia maailmaan, jossa konflikteja hoidetaan kansainvälisen diplomatian keinoin ja ennaltaehkäisyllä sekä demokratialla, ei asein.

Sadankomiteassa on tänä vuonna keskusteltu tavallista enemmän periaatteista ja ideologiasta, koska tekeillä on ollut uusi periaateohjelma. Ensi maanantain syyskokouksessa se hyväksytään, tervetuloa mukaan keskustelemaan siitä vielä viimeistä kertaa ennen sen valmistumista.