Hämeentie 48Kirjoittanut jukka vuorio

On siis lakkokevät, kuljen Hakaniemen rantaa

Lukuaika: 3 minuuttia

On siis lakkokevät, kuljen Hakaniemen rantaa

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Jukka Vuorio

Mikä yhdistää Facebook-poliisin, Hullujen päivien viiden sormen alennuksen ja erään tuhkapilven?

Runoilija Jukka Viikilältä on juuri ilmestynyt runokirja. Eräässä runossa Viikilä kertoo, ettei millään viitsisi lukita polkupyöräänsä, koska se olisi epäluottamuslause kanssaihmisiä kohtaan. Se on hieno ja kaunis mietelmä, ja johtaa ajatukset suoraan vartijoihin, jotka uutterasti ympäri kaupunkia ja vuorokautta valvovat, ettei kukaan pölli mitään tai maalaa seiniä. Vartijat ovat olemassa siksi, että pääoma ei luota kansalaisiin.

Wikipedian mukaan valtio voi määrätä poikkeustilan tai jopa sotatilan, jos työrauhaa ei saavuteta. Siihen ei ole vielä tarvinnut mennä, vaikka innokkaimmat varmaan AKT:n lakon aikana siitä jo fantasioivat.

mainos

Satamatyöläisten lakkoillessa keksittiin Facebook-ahtaajat. Se oli mielestäni tosi kreisi idea. Sehän on käytännössä sama asia kuin valelääkärit, jotka toimivat alalla ilman kunnollista pätevyyttä. Suurin osa ihmisistä ei pitänyt sitä hyväksyttävänä. Kun vartijat ilmoittivat menevänsä lakkoon, ryhdyin odottamaan, milloin hommiin lähtee Facebook-vartijoita. Ei lähtenyt. Stockmann piti kauppansa auki vartijoiden ja myyjien lakosta huolimatta.

Olen kuullut, että myymälävarkauksia harrastavat pitävät Hulluja päiviä erityisen hyvänä ajankohtana käyttää viiden sormen alennusta. Urbaanilegenda kertoo, että joskus vuoden 2000 paikkeilla jotkut hurjat anarko-markot ovat kantaneet urheiluosastolta ulos kanootin maksamatta ja kenenkään estelemättä. Itseasiassa vartijat olivat antaneet kantoapua. Nyt kun siellä ei ole ollut asiaansa osaavia vartijoita, lienee päivän osuvampi nimi ollut Tosi hullut päivät.

Stockmannin toimitusjohtajaa Hannu Penttilää PAMin lakko ärsytti niin paljon, että hän protestiksi erosi Elinkeinoelämän keskusliiton edustajistosta ja Kaupan liiton hallituksesta. Penttilä oli pettynyt siihen, että työläisten annetaan niskuroida miten hyvänsä, eli käyttää työtaisteluasetta. Hän tulisi varmaan hyvin toimeen jalkaleikkaukseen valmistautuvan Matti Vanhasen kanssa. Vanhanenhan ehdotteli monen muun asian ohessa, että ratkaisevien alojen lakko-oikeutta tulisi rajoittaa. Ratkaiseva ala tosin voi olla melkein mikä hyvänsä.

Kaikilla aloillahan ei muuten edes ole kunnollista lakko-oikeutta. Poliiseilla tai palomiehillä on varsin onnettomat mahdollisuudet työtaisteluun. Se on tietysti ihan hyvä, tavallaan, sillä en minä ainakaan haluaisi Facebook-poliiseja hoitamaan esimerkiksi vappumielenosoituksia. Toisaalta mielestäni olisi reilua, jos poliiseilla olisi samat oikeudet kuin muillakin aloilla.

Facebook-poliiseista tuli muuten mieleen eräs parin vuoden takainen teekkaripila. Siinä teekkarit pukeutuivat sinisiin haalareihin ja menivät tien laitaan viittomaan pingismailojen kanssa. Autoilijat pysähtyivät kiltisti ja puhalsivat teekkareiden alkometreihin. Homma meni läpi, koska suomalaiset ovat tunnetusti todella innokkaita tottelemaan viranomaisia ja auktoriteetteja, paitsi kännissä, jolloin kukaan ei tottele mitään.

Itse olen pätkätyöläinen ja moni lakko on vaatimuksineen tuntunut omasta näkökulmasta välillä hurjilta. Silti olen tukenut kaikkia lakkoja, sillä jos vahvimmat liitot häviävät oman taistelunsa, ei pienemmillä liene mitään toivoa.

Kuulun Journalistiliittoon. On vaikea kuvitella mitä kaikkea liittoni mahdollinen lakko aiheuttaisi. Hesari jäisi varmaan ilmestymättä ja Fifi päivittämättä. Vaan onhan meillä nykyään sosiaalinen media. Sitä edustavat Facebook, Twitter ja Youtube, joihin kuka tahansa voi tuottaa sisältöä – jopa tutkivaa journalismia kuten Oikeutta eläimille sika- ja turkisdokumentteineen.

Ja nyt kun sosiaalinen media tuli puheeksi, voisinkin mainita, että ärsyttää todella paljon, kun sosiaalisen median kohdalla aina mainitaan mediat jotka sitä edustavat. Ja sekin ärsyttää, että sosiaalista mediaa aina muistetaan sanoa sosiaaliseksi mediaksi, eikä ihan vaan mediaksi. Eihän Ylestä ja Maikkarista puhuttaessa lisätä eteen, että audiovisuaaliset mediat.

Mutta oli etuliite mikä hyvänsä, media-alalla työskentelee paljon tyyppejä, jotka eivät kuulu liittoon. Ja kaikki alat, joilla on vastaava tilanne, ovat ongelmallisia. Lakon tai jo pelkän lakkouhan pitäisi olla se kovin työtaisteluase oikeuksien puolustamiseen ja olojen parantamiseen. Se on vaarassa vesittyä, kun aloilla, joilla on paljon osa-aikaisia ja määräaikaisia työntekijöitä ihmiset eivät näe syytä liittyä, koska monet liitot ovat kiinnostuneita lähinnä kokoaikaisista vakituisin työsopimuksin. Tässä olisi liitoilla paljonkin huomionkiinnittämisen aihetta.

Ja vielä hei; islantilaisesta tulivuoresta peräisin oleva tuhkapilvi toi omalta osaltaan tahattoman komiikan piirteitä kotimaiseen lakkokevääseen. Helsinki-Vantaan turvatarkastajat kun menivät vartijoiden hyväksi tukilakkoon. Hyvähän se on nyt lakkoilla, kun ei varmaan työnantajallakaan olisi töitä tänään tarjota.

Perjantain uutisissa uumoiltiin tuhkapilven aiheuttaman lentoliikenteen eston kestoksi yhdestä päivästä yhteen vuoteen. Tuskin se tuhkapilvikään on on parasta mahdollista kamaa ilmakehälle ja/tai ilmastonmuutokselle, mutta tuhansien lentojen peruuntuminen ainakin on. I ♥ tuhkapilvi!