YleinenKirjoittanut jukka vuorio

Pamppu, pippurikaasu ja monipuolinen aamupala

Lukuaika: 2 minuuttia

Pamppu, pippurikaasu ja monipuolinen aamupala

SääasemaSääasema

Sääasema tarjoaa ilmastouutisia ja ympäristöanalyysiä Fifin asiantuntijoilta.

Teksti Jukka Vuorio

Fifin kuvaaja joutui putkaan Kööpenhaminassa.

Saavuimme Kööpenhaminaan myöhään perjantai-iltana. Joka paikassa ympäri kaupunkia näkyy valtion tai kaupungin kustantamia mainoksia, joissa Tanskan pääkaupungin uudeksi nimeksi kehutaan ”Hopenhagenia”. Aktivistit ovat maalanneet usean mainoksen päälle sanan ”Brokenhagen”.

Majoituimme isossa teollisuushallissa nimeltä Flyendeby, ”kelluva kylä”, jonka paikalliset aktivistit ovat juuri vuokranneet tulevaksi toimintakeskukseksi. Paikkaan mahtuu nukkumaan kerralla 1500 henkilöä. Saksalaisten ja tanskalaisten aktivistien yhteistyönä ruoka-, hygienia- ja informaatiohuolto sujuu mukavasti. Monipuolista aamupalaa riittää jokaiselle kahden euron hintaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Lauantaina nähtiin eräs suurimmista viime aikojen mielenosoituksista. 100 000 ihmistä kokoontui kaupungin keskustaan vaatimaan selkeästi tiukempia otteita ilmastonmuutoksen hillintään. Sloganeita olivat muunmuassa ”Planet, not profit”, ”Change the system, not the climate” ja ”Fuck logic, use magic”.

Päivän ja illan aikana noin 900 ihmistä otettiin kiinni eri syistä. Itse näin erittäin läheltä mustan blokin ja mellakkapoliisin yhteenoton, joka alkoi anarkistien aloitettua erään pankin ikkunoiden rikkomisen. Toisaalta anarkistit varmaan sanoisivat, että koko homma alkoi jo pankkijärjestelmän taholta. Poliisit saivat vastaansa kiviä ja ilotulitteita ja antoivat itse vähintään samalla mitalla pamppua.

Myöhemmin illalla lähdin ystävieni kanssa rentoutumaan Christianiaan. Vietimme iltaa eräässä baarissa, kun telkkarin ruutun lävähti uutispaketti päivän mielenosoituksista. Vaikka jutussa mainittiin ennätysmäinen osallistujen määrä, lähes koko kuvamateriaali käsitteli mellakoita. Pidätettyjä esiteltiin pitkissä istumaan pakotetuissa jonoissa illan tv-uutisissa. Ikkunoita hajosi, ilotulitteet räjähtelivät, koirat haukkuivat ja poliisit kaatoivat mielenosoittajia maahan. 900 kiinniotettua. Se sai minut miettimään, miksi otsikko ei ollut ”99 100:a ei pidätetty”?

Sunnuntaina noin tuhat mielenosoittajaa kokoontui marssille, jonka tarkoituksena oli edetä Kööpenhaminan satamaan, vapaakaupan symbolille. Kulkue ehti edetä noin kilometrin, kun kymmenittäin poliisiautoja ja sadoittain mellakkapoliiseja keskeytti kulkueen etenemisen. Yhtään kiveä ei oltu heitetty eikä ilotulitteita ammuttu. Mielenosoitus keskeytettiin ennakoivista syistä: poliisi oletti mielenosoittajien aloittavan jonkinlaisia laittomuuksia sataman alueella.

Poliisin sumppuun jäi noin 400 henkilöä, mukana myös alle kymmenen suomalaista, joista kolme on tätä kirjoittaessani edelleen kiinniotettuna. Eräs heistä on Fifin keikalla ollut valokuvaaja, joka otti kuvia niin kauan kunnes joutui nippusiteisiin.

Suomalaisia polisi kohteli hyvin, mutta kaikilla ei ollut niin hyvä onni. Näin esimerkiksi tilanteen, jossa kolme poliisia piti kiinni nuorehkosta pojasta, jota neljäs poliisi löi 3-4 kertaa pampulla päähän. Liian lähelle kuvaamaan menneet toimittajat saivat päälleen pippurikaasua; tosin poliisi varoitti siitä sekuntia aikaisemmin huutamalla ”pep”.

Itse olin siis seuraamassa näitä kahta mielenosoitusta, mutta koko ajan on ollut tapahtumia ympäri kauunkia. Suurin osa suomalaisista lähti paluumatkalle aikaisin maanantaiaamuna, mutta mielenosoitukset ja kansalaisjärjestötempaukset kaupungissa jatkuvat vielä koko viikon.

Kuvat: Minna Kallinen.