Hämeentie 48Kirjoittanut Hannele Huhtala

USA:n kauppakamari tykkää ilmastolaista

Lukuaika: < 1 minuutti

USA:n kauppakamari tykkää ilmastolaista

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Hannele Huhtala

The Yes Men -ilmastoaktivistit iskivät kauppakamarin esihistoriallisiin asenteisiin.

USA:n kauppakamarin edustaja ilmoitti maanantaina tiedotustilaisuudessa, että kauppakamari on yllättäen kääntänyt kelkkansa ja kannattaakin USA:n ilmastolakiehdotusta. Edustaja totesi, että nyt liiketoiminnan harjoittaminen onnistuu vain, jos ilmastolakiehdotus hyväksytään.

”Siten presidentti Obama voi lähteä Kööpenhaminaan joulukuussa ja neuvotella vahvasta asemasta”, puhuja tiivisti kauppakamarin näkemyksen.

mainos

Tiedotustilaisuus ei ehtinyt pariakymmentä minuuttia pidemmälle, kun kiihtynyt, virallinen kauppakamarin edustaja ryntäsi paikalle ja ilmoitti, että tiedotustilaisuus oli huijausta. Asialla olivat The Yes Men -ilmastoaktivistit, joiden toiminnasta Voima ja Fifi ovat raportoineet aiemmin.

Uutinen ehti levitä Twitterissä ja blogeissa. Jopa Reuters ja sitä myötä Washington Post ja New York Times uutisoivat asiasta, vaikka ennen tiedotustilaisuutta lähetetyssä tiedotteessa kauppakamarin puheenjohtajan nimi oli kirjoitettu väärin.

The Yes Men -ryhmän mukaan tempaus osoittaa, kuinka yritysten ahneus pitää ilmastopolitiikkaa panttivankina. Andy Bichlbaum, kauppakamarin edustajaa näytellyt järjestöaktiivi sanookin, että kauppakamarin asenne ilmastolainsäädäntöä vastaan on totaalisen vanhentunutta.

Vaikka tempaus herättikin huomiota ja ilmastopoliittista keskustelua, kauppakamarin oikean edustajan mukaan heidän asenteensa on yhä ilmastolain vastainen.