Hämeentie 48Kirjoittanut Jari Tamminen

Lenkkarit on murhaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Lenkkarit on murhaa

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Teksti Jari Tamminen

…ja tuhoavat sademetsät. Lenkillekään ei voi enää lähteä hyvällä omallatunnolla.

Brasilian suurin hiilidioksidin tuottaja, nautateollisuus, on Greenpeacen mukaan myös maailman suurin metsiä tuhoava voima. Moottorisahat laulavat aariaa kun eekkeri sademetsää kellistyy keskimäärin joka kahdeksas sekunti.

Sen lisäksi että tuolla avohakkuulla varmistetaan halvat pihvit karnivoreille, tuotetaan samalla raaka-ainetta esimerkiksi lenkkariteollisuudelle. Slaughtering the Amazon -raportti jäljittää nahka- ja lihatuotteiden matkaa kuluttajille tiloilta, jotka hakkaavat sademetsiä laittomasti. Tuotantoketjun varrelta löytyy kaikille tuttuja merkkejä, joista monet koristavat oma vaatekaappianikin: Nike, Adidas, Timberland, Reebok, Clarks. Lista sen kun jatkuu.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Kun kaikki merkityksellinen viestintä kuluttajakapitalismin ajamassa jälkipostmodernissa yhteiskunnassamme tapahtuu mainosten välityksellä, on Greenpeace pyöräyttänyt aiheesta mainion videon, joka mukailee uskollisesti lenkkarimainosten muotokieltä. Kannattaa myös huomioiden aivan tolkuttoman hyvä musiikki, joka on brasilialaisen Amon Tobinin käsialaa. Tobin on suosikkini yli kaiken, mutta häntä ei tulisi sekoittaa Tobinin veroon. Se liittyy eri heppuun.

Mainittujen brändien edustajat ovat vannoneet ja vakuuttaneet – ja ilmeisesti myös uskoneet – että heidän tossujen takia Amatsonia ei pätkitä nurin. Todellisuus kuitenkin iskee kasvoille kuin lenkin jälkeiset höyryävät sukat. Nahkoja kuskataan Brasilian toiseen päähän jatkokäsiteltäviksi, jonka jälkeen ne on myyty edelleen ehtana kosherina, ei-amatsonilaisina tuotteina. Tutkimuksen sivutuotteena greenpeacelaiset törmäsivät myös orjakauppaan, mikä tietenkin lisää lenkkeilijän tuskanhikeä entisestään.

Kuten kaikki kiilusilmäkomut, niin minäkin tykkään että valtioiden puuttuminen talouteen on välillä ihan hyvä juttu, talouskriisi ja kaikki. Ja tietenkin mieltä lämmittää Brasilian presidentin vasemmistolaistausta, joka tuo mukavaa vaihtelua Latinalaista Amerikkaa viime vuosisadalla muiluttaneeseen sotilasjuntta- ja oikeistofasistihallitusjatkumoon. Siltikin vähän sieppaa, kun samainen raportti kertoo että presidentti Lulan hallitus tekee kaikkensa kasvattaakseen maan karjateollisuutta entisestään.

Vuosina 2007–09 Brasilian vasurihallitus puuttui markkinoiden toimintaan jakamalla monikansallisille nahka- ja lihateollisuuden jäteille 2,65 miljardia dollaria tukiaisina. Joskus markkinoiden näkymättömän käden voisi antaa toimia ihan omassa rauhassa ja tuotteet voisivat päätyä markkinoille oikeilla eikä subventoiduilla hinnoilla.

Sillon olisi kuitenkin olemassa riski, että kilo pihviä maksaisi enemmän kuin esimerkiksi kilo perunoita. Siitäkös huuto syntyisi.