Kituen kuolevat

Hämeentie 48

Hämeentie 48 on paikka, jossa Fifiä ja Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, kasvisruoan, reilun kaupan, Venäjän opposition, pienkustantamisen ja politiikan asiantuntijoita.

Sipilän hallitusohjelma lupaa parempaa omaisuudensuojaa suomalaisille ruoantuottajille. Miten tämä pitäisi ymmärtää, kun on nähnyt Oikeutta eläimille -järjestön videot teurastamoilta?

Teurastamoiden todellisuus on asia, jota moni ei tahdo ajatella pureskellessaan pihviä. Ylen MOT-ohjelma julkaisi Oikeutta eläimille -järjestön saamat videot, jotka näyttävät veristen laittomuuksien olevan arkipäivää kotimaisessa ruoantuotannossa.

Materiaali on piinallisen hirveää. Eläimiä lyödään rutiininomaisesti sähköpiiskoilla myös silloin, kun eläimen on mahdotonta liikkua mihinkään. Eläinten tainnutukset epäonnistuvat, ja ne reagoivat verenlaskuun sätkimällä ja kääntelemällä päitään.

Suomessa on laitonta viiltää tainnuttamattoman eläimen kurkku auki. Lain mukaan tajuttomuuden ja tuntemiskyvyn menetyksen on säilyttävä eläimen kuolemaan saakka. Lain mukaan eläintä tulee varjella vältettävissä olevalta kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä lopetuksen ja siihen liittyvien toimien aikana. Jokainen voi katsoa teurastamovideot ja todeta, toteutetaanko lakia Suomen teurastamoissa.

Aktivistit saavat silmämme auki. He näyttävät, millaisissa olosuhteissa ruoka tuotetaan. Jokainen voi materiaaliin tutustuttuaan itse miettiä, millaista toimintaa omilla kulutusvalinnoillaan tukee.

Maa- ja metsätalousministeriössä on meneillään eläinsuojelulain kokonaisuudistus. Lakiin on tarkoitus kirjata eläimen itseisarvo ja maininta eläinten kunnioituksesta.

Periaate on hyvä, mutta käytännöt toista. Teurastamovideot avaavat silmien eteen karun näkymän jo nykyisenkin lainkirjaimen ja arjen välillä. Teurastamoiden omavalvontajärjestelmä ei toimi. Jotta se toimisi ja jotta lakia noudatettaisiin eläintuotannossa, tarvittaisiin omavalvonnan lisäksi yhä kovempia sanktioita – niin kovia, että lakien noudattamattomuudesta lankeavat seuraukset saisivat tuottajat valvomaan itsekin omaa toimintaansa.

Käytännössä rangaistusten pitäisi olla niin kovat, että valvonta kannattaisi taloudellisesti.

paimio-teurastamo-2014-tammikuu-kuvankaappaus
Kuvakaappaus Oikeutta eläimille järjestön videosta, joka on kuvattu järjestön mukaan tammikuussa 2014 Paimossa.

Oikeutta eläimille on onnistunut kuvaamaan teurastamovideot piilokameroilla, jotka on jätetty teurastamoihin. Kuvamateriaalia on neljästä eri teurastamosta, ja niissä kaikissa näkyy eläimiin turhaan kohdistettua väkivaltaa. Odotettavissa on, että menetelmä tulee keskusteluttamaan siinä missä itse videotkin.

Teurastamovideoilla näkyy paitsi eläimiä myös työntekijöitä, joita julkisrauha suojelee. Oikeutta eläimille on julkaissut yhteiskunnallisesti tärkeää materiaalia, jonka kuvaaminen on rikos, mutta jonka levittäminen ja julkaiseminen ei sitä ole. Työntekijää ei saa luvatta kuvata työpaikallaan, joka on lain mukaan julkisrauhan piirissä. Materiaalin voi kuitenkin julkaista, jos kenenkään henkilöllisyys ei paljastu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Jatkossa näin ei ehkä ole. Sipilän hallitusohjelmassa on kohta, joka ennakoi Oikeutta eläimille -järjestön teurastamovideoiden vastaanottoa politiikan huipulla. Suomalaista ruoantuotantoa käsittelevään kohtaan on kirjattu monta lupausta, joista yksi kertoo paljon, vaikka sanoo suoraan hyvin vähän. Sipilän hallitus lupaa, että ruoantuotannossa ”parannetaan omaisuuden suojaa”. Käytännössä lauseen voi odottaa tarkoittavan julkisrauhan suojan uloittamista ihmisistä seiniin ja eläimiin sekä tiukentuvaa suhtautumista eläinaktivistien salaa kuvaamiin videoihin.

pirkanmaa-teurastamo-2014-marraskuu-kuvankaappaus
Kuvakaappaus Oikeutta eläimille järjestön videosta, joka on kuvattu järjestön mukaan teurastamossa marraskuussa 2014 Pirkanmaalla.

Aktivistit tekevät meidän kaikkien laiskojen toimittajien puolesta likaisen työn ja hankkivat kiinnijäämisen uhalla kuvaa ja videoita, jotka ainakin jokaisen sekasyöjän olisi syytä nähdä.

Aktivistit pitäisikin palkita Bonnierin Vuoden journalistinen teko -palkinnolla. Lisäksi olisi huolehdittava siitä, ettei hallitusohjelman kohta omaisuuden suojan parantamisesta ruoantuotannossa koskaan toteudu eikä julkisrauha tiukkene. Jos niin kävisi, me kaikki kulkisimme yhä enemmän laput silmillämme.

Blogin kuvat on saatu Oikeutta eläimille -järjestöltä, jonka materiaaleihin voi tutustua osoitteessa www.elaintehtaat.fi.

Kommentoi Facebookissa
Veera Järvenpää
 • Avatar Zimppa

  Joo, karmeaa on. Ihmetyttää vaan se, että miksei kukaan tee mitään ns. ”halal” – teurastuksen suhteen, jossa siis tajuissaan olevalta eläimeltä viilletään kurkku auki sen jälkeen kun on ensin lausuttu kolmeen kertaan Allahin-nimi? Eli muut eivät saa ”lain” mukaan tainnuttamatonta eläintä näin teurastaa, mutta muslimit saa koska rasismi, natsit ja suvaitsevaisuus? Vaiko mahdollinen terroripelko ja pommiuhka? Miksi te suvakit ette puutu tähän asiaan?

  Vastaa
 • Avatar Simo Erkkilä

  On hyvä raportoida epäkohdat ja rikokset viranomaisille, ja jos viranomaiset viivyttelevät niin julkaista laajasti. Mutta suuresti ihmetyttää, että nämä eläinten puolesta puhujat eivät kahden vuoden ajan viitsineet tehdä mitään rikkeiden loppumiseksi, vaan vasta julkisuutta saatuaan tekivät ilmoituksen viranomaisille. He siis sallivat käytäntöjen jatkua, kunnes pääsisivät julkisuuteen mahdollisimman isosti. Tuollainen käytös ei ole eläinrakkaiden ihmisten toimintaa.

  Vastaa
 • Avatar päivi tiittula

  Näin ennen Pariisin ilmastokokousta BBC raportoi ilmastonmuutoksesta ja uutisoi uudesta dokumenttifilmistä nimeltä Racing Extinction. Dokumentissa kerrotaan mm. tutkijasta, joka oli Hawaijilla tekemässä tutkimusta uhanalaisista lintulajeista. Kolme lintulajia kuoli sukupuuttoon niiden muutaman kuukauden aikana, jotka tutkija vietti saarilla kirjoittaen tutkielmaansa. Nykymenolla menetämme noin 30 eläinlajia vuodessa.

  Kyseiseltä filmintekijältä kysytään usein, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Vastaus on yksinkertainen: ”Voimme kaikki olla supersankareita. Muuttamalla ruokavaliotamme pelastamme planeetan.”

  On tosiasia, että lihantuotanto saastuttaa enemmän kuin liikenne. YK:n rapotin mukaan lihansyönti on suurin yksittäinen syy ilmaston lämpenemiselle. Eläintuotanto on myös merkittävä ilman ja veden saastuttaja ja maa-alueiden pilaaja.

  Mitä olet itse valmis tekemään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi? Vähentämään lihansyöntiä, syömään keinolihaa tai hyönteisiä vai siirtymään kasvisruokavalioon? Suomalainen lihansyöjä syö yli 400 eläintä joka vuosi.

  Pallo on meillä jokaisella yksilönä: haluammeko pelastaa maailman (ja itsemme)?

  Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.