Vellamonkatu 30
Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.
Teksti Jukka Vuorio
Turkisteollisuus ei voi Suomessa enää kovin hyvin. Hyvä niin.
Perjantaina 28. 11. vietetään kansainvälistä turkisten vastaista toimintapäivää, Fur Free Fridayta.
Tämä blogikirjoitus on tietysti varauksetta turkisteollisuutta vastaan ja eläinten oikeuksien puolesta. Aikaisemmassa elämässäni, jokapaikan aktivistina ja toimeliaana anarkistina, olen ollut mukana lukemattomissa turkiksia vastustaneissa mielenosoituksissa. Olen jakanut vähintään sadoittain lentolehtisiä, puhunut tuntikaupalla megafoniin, levittänyt julisteita ja tarroja, antanut haastatteluita ja kirjoittanut mielipidekirjoituksia.
En tiedä, ostettiinko kaiken sen ansiosta yhtään sen vähemmän turkistuotteita kuin olisi ostettu ilman minua. Voin vain toivoa niin.
Muutamasta mielenosoituksesta poliisit joutuivat kantamaan minut ja aktivistitoverit poliisiautoon, koska olimme asettuneet turkisliikkeiden sisäänkäynnin eteen istumaan tukkien sisään- ja ulosmenoreitin. Niistä kerroista seurasi sakkoja, jotka on nyt maksettu. Näin jälkikäteen voisin sen verran lähettää terveisiä eläinoikeusliikkeelle, että tuollaisesta toiminnasta saadut sakot voisi tulevaisuudessa surutta maksattaa yhdistyksen kassasta. Tieto sellaisesta varmasti lisäisi myös osallistujien määrää.
Haluaisin tässä samalla myös lähettää terveiseni alkuperäisille kotimaisille kettutytöille, joskaan en ole kovin varma kuinka paljon he lempinimeään arvostavat. Samoin sille Orimattilan yön porukalle, jotka joutuivat tarhaaja Markku Kuisman haulikon laukausten uhreiksi. Kuolonuhreilta silloin onneksi vältyttiin, vaikka Kuisma saikin tuomion kolmesta surman yrityksestä. Ilman näiden eläinaktivistien ilmiömäistä rohkeutta ja aloitekykyä julkinen keskustelu turkisteollisuuden eettisistä ongelmista ei ikinä olisi noussut sillä nykyään olevaan asemaan.
Eräs kotimaisen eläinoikeusliikkeen tärkeimmistä saavutuksista oli voittaa vuonna 2004 niin sanottu Marimekko-kampanja. Marimekon ostettua turkisfirma Grünsteinin aktivistit aloittivat monipuolisen valtakunnallisen kampanjan. Sen aikana Marimekon edustajat sanoivat järjestelmällisesti kaikissa lehtijutuissa, ettei aktivistien toiminnalla ole vaikutusta heidän yhtiöönsä. Grünsteinista eroon päästyään Marimekon omistaja Kirsti Paakkanen kuitenkin kommentoi, että eläinaktivistien kampanja oli kaikin puolin yhtiölle kuluttava ja raskas.
Turkisteollisuuden tulevaisuus Suomessa ei näytä kovin ruusuiselta. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n mukaan monet tarhaajat ovat siirtymässä eläkkeelle ja tarhoille on vaikea löytää jatkajia. Lisäksi turkiseläinten häkkitilavaatimusten siirtymäkausi päättyy vuoden 2010 lopussa. Silloin tarhojen on viimeistään tehtävä investointinsa tilojen parantamiseksi.
Fur Free Fridayta vietetään Suomessa ainakin viidessä eri kaupungissa.
Helsingissä jaetaan lentolehtisiä ja makeisia perjantaina klo 14-18 Kolmen sepän patsaalla.
Kouvolassa jaetaan infoa turkistarhauksesta ja eläinten hyvinvoinnin parantamisesta Hansakeskuksessa klo 10 – 16.
Oulussa Oulun Animalia järjestää häkkitempauksen Rotuaarilla.
Tampereella Animalian infostandi keskustorilla klo 14-16.
Turussa hautakulkue turkiseläinten muistolle ja infostandi klo 15-18 Yliopistonkadun Kävelykadulla.