Kirjoittanut voimaKuvat Timur Yilmaz

”Katri Valan perintö ja taiteilijan toisinajattelijuus” – teatteripodcastin uusin jakso nyt kuunneltavissa!

Lukuaika: < 1 minuutti

”Katri Valan perintö ja taiteilijan toisinajattelijuus” – teatteripodcastin uusin jakso nyt kuunneltavissa!

Teatterin politiikkaaTeatterin politiikkaa

Podcastissa käsitellään esittävän taiteen teosten ajankohtaista yhteiskunnallisuutta sekä tähyillään politiikan teatraalisuuden suuntaan.

Äänessä kustantaja, teatteritoimittaja ja kunnallispoliitikko Tuomas Rantanen. Vieraina esittävän taiteen tekijöitä, tutkijoita ja vaikuttamisen asiantuntijoita.

Ohjelmaa julkaisee Voima. Kuunneltavissa myös Spotifyssä ja muissa suoratoistopalveluissa. Ohjelman tekemistä on tukenut TJNK, SARV ja JOKES.

Katri Vala (1901–1944) oli tulenkantajien kulttuuripiiriin kuulunut runoilija, pasifisti ja itsenäinen yhteiskunnallinen keskustelija. Vala joutui 1930-luvun Suomen oikeistolaisessa ilmapiirissä syrjityksi, koki köyhyyttä ja vastoinkäymisiä ja kuoli ennenaikaisesti tuberkuloosiin.

Podcastin kymmenennen jakson vieraana ovat tuoreen Katri Vala – Kulkuri & näkijä -tietoteoksen (Otava 2021) tekijä Minna Maijala ja Hanna Ryti, joka on kirjoittanut yhdessä Cécile Orblinin kanssa 24.4. Tampereen Työväen Teatterissa ensi-iltaan tulevan Vala! -näytelmän.

Keskustelussa pohditaan Katri Valan teosten ja elämänkäänteiden ohella sukupuolittunutta vallankäyttöä taiteen ja historiankirjoituksen kentillä, taitelijan sosiaalisen aseman kehitystä, turvaverkkoihin liittyviä ongelmia, toisinajattelijuuden haasteita sekä sitä, miten tuberkuloosin ja sotien varjossa eläneen Valan kohtalo puhuttelee meitä keskellä oman aikamme epidemioiden ja sotien värittämää arkea.

mainos

Voit kuunnella Teatterin politiikkaa & politiikan teatteria -ohjelmaa lukuisissa äänentoistopalveluissa, esimerkiksi Spotifyssä.

Kuuntele muita Voiman podcasteja

Tutustu muihin Voiman podcasteihin osoitteessa voima.fi/audio.

Koostamme kaikki Voiman ja yhteistyökumppaneidemme podcastit myös Spotify-soittolistaan.

  • 4.4.2022
  • Kirjoittanut voima
  • Kuvat Timur Yilmaz