Kaksi henkilöä autossa, toisella tupakka suussa.

Femme.

ElokuvaKirjoittanut Elisa Helenius

Voiman Rakkautta & Anarkiaa -tärpit: Femme, The Siren ja Three Thousand Numbered Pieces

Lukuaika: 2 minuuttia

Voiman Rakkautta & Anarkiaa -tärpit: Femme, The Siren ja Three Thousand Numbered Pieces

Femme.

36. HIFF – Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali järjestetään Helsingissä 14.–24.9.2023.

Femme 

Sam H. Freeman ja Ng Choon Ping ovat yhdessä käsikirjoittaneet ja ohjanneet esikoiselokuvansa, joka perustuu heidän lyhytelokuvaansa. Hurja ja raadollinen trilleri käsittelee homovastaisuutta. Jules (Nathan Stewart-Jarrett) on säkenöivä musta drag queen, joka joutuu homoja vihaavan miesjoukon hakkaamaksi kadulla. Tapaus saa Julesin sulkeutumaan kuoreensa. Sattumalta hän kohtaa homosaunassa hyökkäyksen aloittaneen valkoisen nuoren miehen Prestonin (George MacKay), joka uhkuu toksista maskuliinisuutta ja ahdistusta omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan. Preston ei tunnista Julesia ilman drag-meikkiä ja -asua, joten Jules saa kostoidean. 

The Siren.

The Siren

Hienon animaation tapahtumat sijoittuvat Abadanin öljymetropoliin, joka on vuonna 1980 vajonnut kaaokseen Irakin ja Iranin välisen sodan alettua. Vuotta aiemmin on tapahtunut Iranin vallankumous, joka on muuttanut maan šiialaisten uskonoppineiden johtamaksi islamilaiseksi tasavallaksi. Käsikirjoittaja Javad Djavahery ja ensimmäisen animaatio-ohjauksensa tekevä Sepideh Farsi olivat kumpikin teinejä sodan alkaessa. 

Elokuvassa ruokalähettinä toimiva 14-vuotias Omid päättää jäädä vaarinsa kanssa kotiin, vaikka Omidin leskiäiti pakenee kaupungista. Omid etsii eturintamalla taistelevaa isoveljeään ja lopulta myös pakoreittiä pois piiritetystä kaupungista. 

Three Thousand Numbered Pieces.

Three Thousand Numbered Pieces

Kokeellinen, älykäs ja hauska metaelokuva pohjautuu Unkarilainen romani -näytelmään, jota esitettiin Budapestissä 18 kuukauden ajan täysille saleille. Ádám Császi on elokuvan ohjaaja, mutta elokuvassa häntä esittää Kristóf Horváth. Valkoinen unkarilainen ohjaaja harjoittelee näytelmää viiden nuoren romaninäyttelijän kanssa. Esitys kertoo näyttelijöiden todellisista kokemuksista hyväksikäytön, huumeaddiktion ja rikosten parissa. Näytelmä ei kuitenkaan onnistu kuvaamaan näyttelijöiden totuutta, ja lisäksi se käyttää hyväksi heidän tuskaansa. Näyttelijät haluavat lopettaa produktion, mutta ohjaaja on jo myynyt esityksen Berliinin isoimpaan teatteriin. Harjoitukset muuttuvat tutkimukseksi rasismista ja valkoisesta syyllisyydestä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Lue myös: 

Tiger Stripes -kauhuelokuvassa kuukautisten alkaminen käynnistää tytön muuttumisen viidakon hirviöksi