ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Rebel on toiminnallinen ja rosoinen perhekuvaus islamistisesta radikalisoitumisesta

Lukuaika: < 1 minuutti

Rebel on toiminnallinen ja rosoinen perhekuvaus islamistisesta radikalisoitumisesta

Rebel

Adil El Arbi ja Bilall Fallah

Ensi-ilta 22.9.

★★★★

Viime vuonna Cannesissa huomiota herättänyt Rebel kertoo islamistisesta radikalisoitumisesta yhden perheen näkökulmasta. Elokuvan takana on belgialais-marokkolainen ohjaaja-käsikirjoittajapari Adil El Arbi ja Bilall Fallah. Aiemmin he ovat tehneet yhdessä jenginuorista kertovia elokuvia sekä ohjanneet Hollywood-toimintafilmin Bad Boys for Life  ja jaksoja Ms. Marvel –supersankarisarjaan.

Rebelissä elämäänsä muutosta kaipaava parikymppinen Kamal lähtee Belgiasta Syyrian sisällissotaan ja päätyy Isis-järjestön propagandakuvaajaksi Raqqaan. Kamalin katuessa lähtöään mielivaltaisen väkivaltakurin äärellä, hänen 13-vuotias pikkuveljensä Nassim on helppo uhri terrorijärjestön värväreille Brysselissä. Tärkeä osa on myös veljesten äidillä Leilalla, joka yrittää olla menettämättä toistakin lastaan samaan kurimukseen.

Suoraviivaisessa Rebelissä nähdään paljon dynaamista käsivarakuvausta ja villejä leikkauksia. Samalla sen draamassa on kulmaa ja jujua: kun ihmisten välisissä suhteissa on tunnistettavaa arkirealismia ja herkempiä tunnesävyjä, tekijät onnistuvat kuvaamaan tuoreella tavalla radikalisoitumista prosessina.

Elokuvan omaleimaiseen rosoiseen estetiikkaan istuvat hämmentävän hyvin myös absurdin surrealistiset musikaalikohtaukset, jotka joku tiukkapipoinen tuottaja olisi varmaan heittänyt roskiin jo ensimmäisessä tuotantopalaverissa.