varda-by-agnes-av-camera-carton-traveling

ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Varda by Agnès

Lukuaika: < 1 minuutti

Varda by Agnès

Agnès Varda

☆☆☆☆☆

Uuden aallon äiti Agnès Varda (1928–2019) oli mitä kekseliäimpiä elokuvantekijöitä. Hänellä oli avaimet kollektiiviseen tajuntaan, ja siksi hän saattoi leikitellä vaikeimmillakin kerronnan muodoilla. Tässä dokumentaarisessa teoksessa hän avaa salaisuuksiaan testamenttinaan. 

Vardan avainsanat ovat ”inspiraatio, luovuus ja jakaminen”.

Inspiraatio on polttoainetta, jota tarvitaan, jotta saa yhtään mitään aikaiseksi. Luovuutta on tapa tehdä asioita ja kyky tehdä toisin kuin aikaisemmin. Vardalle luovuus ja rohkeus käyttää sitä ovat olleet keskeisiä ominaisuuksia, sillä hänen uransa ohjaajana ja valokuvaajana alkoivat aikoinaan lähes tyhjästä. 

Jakaminen on elokuvan tekemisen syy ja kaikki kaikessa: elokuvalla on oltava yleisö, muuten elokuvaa ei ole olemassakaan. Tämän hienon dokumentin sisällön Varda jakoi jo ennen kuin se oli valmis, sillä teoksessa Varda – tai Agnès – kertoo tarinaa teattereissa ja näyttää suurille yleisöille samat otteet kuin elokuvassakin.

mainos

Vardan tärkeitä lahjoja olivat inhimillinen lämpö ja huumori. Hän oli kyltymättömän innostunut erilaisista ihmisistä ja näiden arjesta. Missä muut näkivät vain ruman
arjen, hän näki kauneutta.