46885763125_defd9c47bb_z-(1)

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

100 % riistoa

Lukuaika: < 1 minuutti

100 % riistoa

100 % cotton

Riikka Kunelius

Pienen näyttämötilan keskellä kohoaa valtava kumpu t-paitoja. Penkkirivi kiertää salia kolmelta sivulta kuin yhdistäen yleisön ja esittäjät (Elisa Salo ja Diana Tenkorang) samaan nuotio­piirin. 

Kevyesti dramatisoidun dialogin, videohaastattelujen ja esityksen sisällä olevan pienoisnäytelmän kautta selviää, että vuonna 1960 Ranskan siirtomaavallasta itsenäistynyt Burkina Faso (aiemmin Ylä-Volta) on köyhä ja korruptoitunut länsiafrikkalainen sisämaavaltio, jonka tärkein vientituote on puuvilla. Siemen- ja lannoite­kauppaa dominoivan yhtiövallan takia Burkina Fason enimmäkseen omavaraistaloudessa elävät asukkaat joutuvat viljelemään puuvillaa orja­sopimuksilla.

Juuri t-paitojen kautta nostetaan näkyville globaalin riiston rakenteet ja oma roolimme niitä ylläpitävinä länsimaisina kuluttajina. 

Riikka Kuneliuksen kirjoittama ja ohjaama dokumenttiteatteriesitys on melko ilmeisiin uomiin aseteltua opetus­teatteria. Sen yhtenä avoimesti kerrottuna päämääränä on kerätä keskustelupalautetta tutkimusaineistoksi. 

mainos

Vaikka teoksen esityksellinen puhuttelevuus jää puolitiehen, sen ­eetos on kohdallaan. Se onnistuu myös vastaansanomattomasti osoittamaan, miten todellisuus itsessään kirjoittaa ­tragedioista väkevimmät.