ElokuvaKirjoittanut Jari Tamminen

Valmentaja

Lukuaika: < 1 minuutti

Valmentaja

Tuukka Temonen

☆☆☆☆

Elämäkerrat ovat vaikea laji. Varsinkin, jos kuvatut tapahtumat ovat ajallisesti lähellä. Yleisö voi helposti erehtyä luulemaan, että käsillä on kuvaus todellisuudesta, ei tulkinta siitä. 

Tuukka Temosen ohjaama, Jari Sarasvuon elämää seuraava Valmentaja on tehty ilman nimihenkilön lupaa tai osallisuutta. Käsikirjoitus on kasattu pääasiassa Sarasvuon omaa elämää käsittelevistä kirjoituksista ja radiomonologeista. Avoimeksi jää se, kuinka tiukassa kosketuksessa todellisuuteen tämä kahden vääristävän peilin läpi kulkenut tarina on. 

Eikä sillä ole väliä. Elokuva kannattaa katsoa kuvauksena hybrikseen taipuvasta arkkityypistä, jonka representaatioksi Sarasvuo sopii mainiosti. Samalla voi miettiä sitä, millainen yhteiskunta ruokkii, palkitsee ja nostaa tämän kaltaisia henkilöitä huipulle.

Valmentaja on kiinnostava. Sarasvuon julkinen ura on täynnä ylä- ja alamäkiä. Hän on terävä kirjoittaja ja karismaattinen puhuja, menestynyt yritysvalmentaja ja keskinkertainen filosofi. Hän on myös Suomen menestynein käärmeöljykauppias.

mainos

Otteeltaan elokuva on melko kiltti, jopa ymmärtävä nimihenkilöä kohtaan. Mielipiteitä jakava hahmo olisi tarjonnut mahdollisuuden kärkkäämpään käsittelyyn, mutta tällä kertaa ei selvästikään ollut sen vuoro.

Ensi-ilta 17.10.