hns_pressi9

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Hölmö nuori sydän

Lukuaika: < 1 minuutti

Hölmö nuori sydän

Selma Vilhunen

☆☆☆☆

Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu (2016) ja Hobbyhorse Revolution (2017) kertoivat draaman ja dokumentin tyylilajeissa aikuistumisen ongelmista ja niiden omatoimisesta ratkaisemisesta. Kirsikka Saaren käsikirjoittamassa Hölmö nuori sydän -elokuvassakin ollaan teiniproblematiikan äärellä. Tässä sosiaalisen realismin tyylilajia edustavassa nuorisoelokuvassa yläasteikäiset Lenni (Jere Ristseppä) ja Kiira (Rosa Honkonen) huomaavat, että yllätysraskauden myötä päälle kaatuva äkkiaikuistuminen on odotettua kovempi pala purtavaksi.

Itä-Helsingin lähiöihin paikallistuvassa tarinassa yksinhuoltajaperheiden arkihuolet ja monikulttuurisen naapuruston elo välittyvät sävyiltään ja mittakaavaltaan todentuntuisina. Tarinan sivuhenkilötkin ovat uskottavalla tavalla sisäisesti ristiriitaisia ja aidosti olosuhteisiin reagoivia. Tämä välittyy erityisesti isättömän Jeren ajautuessa isämallin ohjauksessa purkamaan turhautumistaan rasismin kautta.

Elokuva ei olisi voinut onnistua ilman nuorten päänäyttelijöiden onnistumista. Häikäiseviä roolisuorituksia selittänee hyvän castingin ja lahjakkuuden ohella se, että kuvauk­sissa on onnistuttu luomaan kokemattomia näyttelijöitä tukeva työympäristö.