Veljeaan

KirjallisuusKirjoittanut Antti Kurko

Kalifaatin kutsu

Lukuaika: < 1 minuutti

Kalifaatin kutsu

Joka veljeään vihaa

Kamila Shamsie

Onko paluu tavalliseen englantilaiseen arkeen enää mahdollinen, jos on lähtenyt sotimaan Isisin riveihin? 

Parvaiz on tavallinen pakistanilaistaustainen nuori, jota ääni­editointi kiinnostaa enemmän kuin uskon kysymykset. Kaikki muuttuu, kun ­Parvaizin elämään ilmestyy sattuman kautta mies, joka kertoo tunteneensa hänen isänsä – entisen taliban-­taistelijan. Mies kertoo Parvaizille tämän isästä asioita, joista suku oli vaiennut. 

Pian radikalisoitunut nuori englantilaismies löytää itsensä työskentelemässä osana jihadistien mediatiimiä. Islamilainen valtio ja uusi maailmankatsomus eivät tosin läheltä katsottuna vaikutakaan niin hyviltä ideoilta. 

Pakistanilaissyntyisen ja nykyään Lontoossa asuvan Kamila Shamsien romaani Joka veljeään vihaa on kansainvälisesti palkittu teos, joka tarkastelee vaikeaa ­tilannetta usean henkilön näkökulmasta. Miten pelastaa veli turvallisesti takaisin Lontooseen? Miten suhtautua tilanteeseen, jossa elämän suuri rakkaus paljastuu Syyriassa taistelevan jihadistisoturin kaksoissisareksi? Entä miten kertoa siitä isälle, joka on korkeassa asemassa oleva konservatiivinen poliitikko? 

mainos

Radikaalia islamia käsitellään fik­tiossa yllättävän harvoin, ja silloin kun teemaa sivutaan, näkökulma on usein hyvin mustavalkoinen. Taitavana kirjailijana Shamsie onnistuu tuomaan vaikeasta aiheesta esiin harmaan sävyt. Kirja auttaa ymmärtämään kuinka radikalisoitumisessa liitytään uuteen yhteisöön jättämällä taakse vanha elämä ja arvot. Jos sillat on kerran polttanut takanaan niin paluu kotiin voi olla vaikeaa ellei mahdotonta.