ElokuvaKirjoittanut Jari Tamminen

Vaihtoehtoisten universumien läpi laukkaava seikkailu yllättää, rikkoo odotukset ja muistuttaa Matrixia

Lukuaika: < 1 minuutti

Vaihtoehtoisten universumien läpi laukkaava seikkailu yllättää, rikkoo odotukset ja muistuttaa Matrixia

Daniel Kwan & Daniel Scheinert: Everything Everywhere All At Once

Elokuvateattereissa nyt

★★★★★

Everything Everywhere All At Once (EEAAO) muistuttaa elokuvakokemuksena jossain määrin Matrixia. Molemmissa todellisuuden rakenne pirstaloituu ja paljastuu odotettua monimutkaisemmaksi. Mutta olennaisempaa on se, että elokuvat onnistuvat yllättämään ja rikkomaan odotukset.

EEAAO:n alussa Michelle Yeohin esittämä, Kiinasta Kaliforniaan puolisonsa kanssa muuttanut Evelyn Wang yrittää pitää perheensä kasassa ja perheen automaattipesulan pystyssä verotarkastajan kuumottaessa. Arjen kuvaus antaa vaikutelman elämästä, joka murskaa sielun.

Multiversumi on kuitenkin yllättävä paikka, vaihtoehtoja piisaa.

Vaikka halki multiversumin – eli vaihtoehtoisten universumien – laukkaava seikkailu voisi pudota scifi-genreen, ei EEAAO välitä selittää tieteeseen liittyviä asioita ja onkin enemmänkin fantasiaa. Samalla teoksesta puuttuvat fantasialle tyypilliset troopit. Juonesta ei ennen elokuvan näkemistä kannata tietää liikaa. Toisaalta juoni on vähemmän olennainen kuin yksittäiset kohtaukset ja henkilöhahmojen väliset suhteet.

mainos

Myös kerronnan poukkoilevalla kaoottisuudella on tarkoituksensa: scifi-fantasiaseikkailun voi kokea myös kuvauksena sekamelskasta, jota päämme ja elämämme ovat pullollaan. Elämä on kaoottista ja jatkuvaa valintojen virtaa, ja joskus sen voi kuvallistaa tarinalla, joka on absurdi, hauska ja kontrolloidun kaoottinen. Ja upea, ennen kaikkea upea kuin elämä itsessään.