Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Jukka Hämeenniemi

Teatteri Takomon Jumppatytöt on riipaiseva kuvaelma joukkoon kuulumisesta ja ulos jäämisestä

Katariina Havukaisen, Inkeri Hyvösen ja Ella Lahdenmäen esitys välittää omakohtaisia kokemuksia tyttöjen joukkuevoimistelusta

Lukuaika: < 1 minuutti

Teatteri Takomon Jumppatytöt on riipaiseva kuvaelma joukkoon kuulumisesta ja ulos jäämisestä

Minervaskolanin juhlasalissa Helsingin Töölössä nähtiin 13.4. ensi-illassa tyttöjen joukkuevoimistelusta kertova autofiktiivinen näytelmä, jonka ovat yhdessä tehneet entiset alan harrastajat ja nykyiset teatterintekijät Katariina Havukainen, Inkeri Hyvönen ja Ella Lahdenmäki.

Heti alkuun saadaan näytteitä ryhmäliikunnan meiningistä ja nostetaan rehvakkaaseen jääkiekkotyylin salin kattoon alan ikonisen mestarin Paula Thessleffin voimistelupuku. Epsisodimaisessa esityksessä vaihtelevat Antton Laineen tuella koreografioidut liikeohjelmat, pienoisnäytelmien kaltaiset kohtaukset, novellimaiset kertomukset ja suora yleisön puhuttelu.  Kaikkien näiden kautta eri suunnista ilmentyy lapsena koetun yhteisöllisyyden voima, mutta myös ne ikävät tunteet, jotka liittyvät suorituspaineisiin, keskinäiseen kilpailuun ja kiusaamiseen.

Kaiken nostalgisen innostuksen keskellä dramaattisesti esiin nousevat aikuisten julman ajattelemattomat puuttumiset kasvamassa olevien lasten syömiseen, kehitykseen ja kehollisiin eroihin.  Vaikka kohtaus varahenkilöksi pudotetun voimistelijan ulosjäämisen tuskasta esitetään komiikan tuella, tämä ei lainkaan hämärrä siitä jääneen trauman aitoutta.

Esityksen kokonaisuuden jäsentymisen kannalta tekijöille olisi varmasti ollut apua ohjauksellisesta ja dramaturgisesta tuesta. Silti työryhmävetoisen toteutuksen urhea konstailemattomuus myös auttaa omakohtaisuuden ja siihen liittyvien ristiriitaisten tunteiden suoraa välittymistä. Suorastaan aseistariisuvia ovat hetket, joissa joskus koetun ja nyt esitetyn tunteen väli on paperinohut jos sitäkään.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Jumppatytöt on esitys joka varmasti välittää vanhoille joukkuevoimistelun harrastajille juuri ne asiat, jotka lajissa ovat viehättäneet ja ehkä innostavat yhäkin. Samalla se jättää kaikille katsojille pohdiskeltavaksi yhtä liikuntalajia syvemmälle kurkottavan kysymyksen siitä, mitä vaaroja sisältyy toimintaan, jossa yhdenmukaisuuden ihanne asettuu liian vahvasti yksilöllistä kehitystä ja oman erityisyytensä ilmentämistä vastaan.

Teatteri Takomon Jumppatytöt Minervaskolanilla 12.5. asti.