ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Supertähdet ahneina julmureina

Martin Scorsesen mestariteos Killers of the Flower Moon repii auki maan rumaa ja kivuliasta historiaa.

Lukuaika: < 1 minuutti

Supertähdet ahneina julmureina

Killers of the Flower Moon

Martin Scorsese

Elokuvateattereissa nyt

★★★★★

Öljylähteet suihkuttivat mustaa kultaa osage-kansan alueella nykyisessä Oklahomassa. Juuri osageista otetuista valokuvista Pohjois-Amerikkaa asuttaneet eurooppalaisten jälkeläiset loivat sulka päässä kulkevia arkkityyppejä, joita sitten vuosisatojen ajan kutsuttiin ”intiaaneiksi”. 1900-luvun alkupuolella osageja alkoi kuolla joukoittain hämärissä olosuhteissa myrkkyä nielleinä tai luoteihin törmänneinä.

Ohjaaja Martin Scorsesen mestariteos repii auki maan rumaa ja kivuliasta historiaa. Tosiasioihin perustuvana se näyttää armottomasti, miten loputtoman ahne valkoinen mies, nykyisten trumppilaisten henkinen esi-isä, käyttää väkivaltaa, valehtelee ja alistaa. Rasismi on tärkeä työkalu, kun luodaan muka perusteet sille, miksi toinen saa hallita ja miksi toisen on kuoltava.

Elokuvan osageja. Keskellä viuhkan kanssa Lily Gladstone.

Elokuva olisi katsomisen arvoinen jo pelkästään Lily Gladstonen roolisuorituksen takia. Montanan Blackfeet-reservaatissa kasvanut, tyylikkään rauhallisesti syvää ylpeyttä huokuva naispääosa on hieno kontrasti Leonardo DiCaprion vajaaälyiselle perusöykkärille. Ja onpa tarinassa itse paholainenkin, kaiken takana väijyvä, marionettejaan liikutteleva monikasvoinen Roope Ankka. Häntä on päässyt esittämään Scorsesen rakkain luottonäyttelijä Robert De Niro. Ja tietenkin elokuvan on leikannut Scorsesen tärkein työpari, Thelma Schoonmaker, joka ei hänkään – Scorsesea kolme vuotta vanhempana eli 83-vuotiaana – ole suostunut viettämään leppoisia eläkepäiviä.

Elokuva perustuu samannimiseen vuonna 2017 ilmestyneeseen tietokirjaan, jonka on kirjoittanut David Grann.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.