ElokuvaKirjoittanut voima

Hayao Miyazakin Poika ja Haikara ylittää odotukset

Ilkeä haikara johdattaa pienen pojan hurjiin seikkailuihin. Kankaalle lehahtavat lintujen armeijat, ihmeelliset mummot ja paljon salaisia reittejä – tietenkin erittäin hyvän musiikin säestämänä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Hayao Miyazakin Poika ja Haikara ylittää odotukset

Poika ja haikara

Hayao Miyazaki

Ensi-ilta 17.11.2023

★★★★★

Japanilainen animaation nero Hayao Miyazaki on jo useasti uhannut jäädä eläkkeelle. Nyt hän jälleen häkellyttää katsojia uudella Studio Ghiblin julkaisemalla elokuvalla. 

Julistetta ja nimeä lukuun ottamatta Japanissa elokuvasta ei julkaistu ollenkaan lisätietoa ennen sen ensi-iltaa. Alkuteoksen nimi on Kimitachi wa Do Ikiruka?, eli “kuinka elätte elämänne”.

POIKA JA HAIKARA kertoo toisessa maailmansodassa äitinsä menettäneestä 12-vuotiaasta Mahito-pojasta. Hän muuttaa isänsä kanssa sodan runtelemasta Tokiosta maaseudulle. Pian Mahitolle alkaa selvitä hänen uuden asuinpaikkansa salaisuuksia, kun hän tutustuu mystisessä tornissa asuvaan harmaahaikaraan. 

Haikaran opastamana äitiään kaipaava Mahito pääsee taianomaiseen kuoleman ja elämän rajamaailmaan, jossa elämälle voi saada uuden alun ja kuolemalle lopun. 

Elokuva on kaunis ja liikuttava tarina, joka onnistuu mahtavasti kuvaamaan Mahito-pojan traagisia elämänvaiheita ja hänen seikkailuaan värikkäässä fantasiamaailmassa ivallisen haikaran kanssa.

Draaman ja fantasian lisäksi elokuvassa on paljon huumoria. Mahiton ja haikaran riidat ja pienten apulaismummojen puuhastelut ovat riemastuttavaa nähtävää, ja ne kohottavat tunnelmaa surullisten hetkien välillä.

Tarina etenee hyvin, eikä missään kohdassa voi arvata, mitä seuraavaksi tapahtuu.

MIYAZAKIN ELOKUVAT OVAT erityisen tunnettuja sekä mestarillisen taidokkaasta animaatiosta että mieleenpainuvasta taustamusiikista. Poika ja haikara ei todellakaan ole poikkeus. Eloisat hahmot akvarellitaustalla tekevät elokuvasta visuaalisesti hyvin miellyttävän näköisen. Ja tietenkin Miyazakin luottosäveltäjän Joe Hisaishin musiikki soi jälleen.

  • 16.11.2023
  • Kirjoittanut voima