SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Sarjakuvakokoelma historiasta, valkonormista ja oman paikkansa löytämisestä

Lukuaika: < 1 minuutti

Sarjakuvakokoelma historiasta, valkonormista ja oman paikkansa löytämisestä

Kuinka hyväksyä itsensä ja löytää paikkansa maailmassa, kun on erilainen kuin suuri osa ympärillä olevista ihmisistä? Siitä kertovat kuusi Suomessa asuvaa sarjakuvataiteilijaa englanninkielisessä sarjakuva-antologiassaan Plenty (Layers).

Vahvemmin tai löyhemmin kasveihin liittyvissä sarjakuvissa käsitellään suhdetta luontoon, omaan historiaan ja ympärillä oleviin normeihin. Monissa tarinoissa fantasia pehmentää yksinäisyyden, erillisyyden ja vierauden teemoja. 

Nam-Ken ja Shambhavi Singhin sarjakuvissa käsitellään valkoisuuden normia. Voiko siihen sopeutua, jos on ruskea? Entä voiko, tai  miten voi, hyväksyä itsensä sellaisena kuin on? Itsensä hyväksymistä pohtii myös Jade Lönnqvist ADHD:n näkökulmasta.

Marjam “Mellu” Abuzaid-Ryu ja Ennekeli kertovat muutosta pois juuriltaan. Erillisyyden ja voimattomuuden tunteisiin auttaa yhteys luontoon, kuten kasveihin tai aurinkoon. Warda Ahmedin tarinassa luontoyhteys on auttanut juurtumaan. Ruskea päähenkilö on löytänyt paikkansa pohjoisesta havumetsästä ja elämäntehtävänsä ekologisesta elämästä – ja jättänyt samalla jotain taakseen.   

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Tarinoissa riittää tasoja, katsottavaa ja pohdittavaa useammallekin lukukerralle. 

Nam-Ke, Ennekeli, Warda Ahmed, Jade Lönnqvist, Shambhavi Singh, Marjam “Mellu” Abuzaid-Ryu: Plenty (Layers), omakustanne 2024, 64 s.