Show&Dinner2_2

Esittävä taideKirjoittanut Jari Tamminen

”Ruuan kautta esityksen tieto tavallaan ruumiillistuu.”

Eat My Climate -työryhmä käsitellee ilmastonmuutosta kirjaimellisesti herkullisella tavalla

Lukuaika: 2 minuuttia

”Ruuan kautta esityksen tieto tavallaan ruumiillistuu.”

Eat My Climate

Ilmastonmuutos Show & Dinner

KOM-teatterissa 14., 15. ja 29.11 ja Satama Bar&Bistro 3., 10. ja 14.12.

Show & Dinner -formaatissa yhdistyvät kevyt esitystaide ja ruoka, jota syödessä kelpaa katsella esitystä. Sillä, mitä lavalla nähdään ja mitä lautasilta löytyy ei ole välttämättä kovinkaan paljoa tekemistä toistensa kanssa. Usein ajatuksena on, että yleisölle tarjotaan helposti sulavia nautintoja. 

Ilmastonmuutos Show & Dinner ­rikkoo tämän muotin.

Lavallakin nähtävä Kaisa Lep­pä­nen on esityksen takana olevan Eat My Climate -työryhmän vetäjä. Yhdeksänhenkinen ryhmä toimii ensemblenä ja kaikki pääsevät osallistumaan tuotannon eri osa-alueisiin.

”Lähdin pari vuotta sitten liikkeelle halusta tehdä esitys ilmastonmuutoksesta. Havahduin siihen, että tiedän aiheesta lopultakin hirvittävän vähän. Ruuhkavuosia elävänä äitinä koin, ettei minulla ole ollut aikaa ja resursseja perehtyä siihen riittävästi, joten tein selvitystyöstä työn itselleni.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Esityksen tarkemmaksi teemaksi valikoitui ruoka, sillä se on osa arkea ja siihen pystyy vaikuttamaan myös henkilö­kohtaisilla valinnoilla. Show- ja revyy-­perinteistä ammentava esitys sisältää ”euroviisuhtavia” musiikkinumeroita, näyteltyjä kohtauksia ja kolmen ruokalajin illallisen, joka nautitaan esityksen lomassa. Myös pöytäseurueiden keskustelulle jätetään tilaa. Samalla yleisölle tarjoutuu mahdollisuus kohdata ahdistava aihe yhdessä ja toisiaan tukien.

Vaikka Eat My Climate -ryhmän esitys parodioi valittua esitysformaattia, ei se ole täysin irrottautunut sen perinteestä. Tavoitteena on tarjota viihdyttävä ilta ja nautintoa sekä mielelle että keholle.

”Me emme halua syyllistää tai moralisoida, vaan tehdä muodoltaan hauskan ja kevyen esityksen vakavasta aiheesta, ilmastonmuutoksesta. Tähän liittyvä ahdistus on itsellänikin niin kova, että tarve ilmaston­muutokselle nauramiselle yhdessä on suuri.”

Ilmastokriisistä ahdistunut yleisö voi keskittyä tässä esityksessä myös nautintoihin, sillä ruokakin on mietitty ilmastoystävällisyyden kautta: se on vegaanista ja hyödyntää kauden tarjontaa. Näin osoitetaan samalla, että ilmaston huomioimista ei aina tarvitse tehdä luopumisen ja kärsimisen kautta.

”Mutta kyllä esitys sisältää myös kovaa tietoa aiheesta yllin kyllin”, Leppänen vakuuttaa. 

Työryhmän hahmotellessa esityksen konseptia ja aihetta pari vuotta sitten, he ihmettelivät, mikseivät lehtien lööpit huuda tätä joka päivä. Sittemmin muutosta julkisessa keskustelussa on näkynyt ja nyt aihetta huudetaankin monessa paikassa. Ilmaston­muutos Show & Dinner tuo tuohon keskusteluun yhden uuden tason.

”Ruuan kautta esityksen tieto tavallaan ruumiillistuu. Puhumme sen tuotannosta ja samalla voi nauttia ruuasta paikassa, jossa sen ekologisuus on mietitty jo valmiiksi.”

Hetki hyvässä seurassa ja tilassa, jossa ei tarvitse esimerkiksi stressata ruuan ympäristövaikutuksesta voi jopa auttaa ongelmallisen ja vaikean aiheen prosessoimista. Tarkoituksena on Leppäsen mukaan tarjota kokemus, joka ”naurattaa ja itkettää yhtä aikaa” ja antaa vertaistuen avulla toivoa.

Eat My Climate: 

Ilmastonmuutos Show & Dinner
KOM-teatterissa 14., 15. ja 29.11
ja Satama Bar&Bistro 3., 10. ja 14.12. 

www.eatmyclimate.fi