9789510423370_frontcover_draft_original

KirjallisuusKirjoittanut Antti Kurko

Ruotsia suurempi ego

Lukuaika: < 1 minuutti

Ruotsia suurempi ego

Jalkapallo olen minä

Zlatan Ibrahimović & Mats Olsson

”Kun nyt matkusta­n Ruotsiin ja kuulen ruotsalaisnuorten puhuvan ruotsia, he puhuvat sitä murtaen, ja se on ihan älyttömän kummallista. He yrittävät puhua kuin Zlatan”, luonnehtii ruotsalainen jalkapalloilija Gudmundur Mete entisen joukkuekaverinsa Zlatan Ibrahimovićin vaikutusta marraskuussa ilmestyneessä kirjassa Jalka­pallo olen minä. Zlatanin uudessa elämäkerrassa seurataan pelaajan uraa Malmöstä maailman suurimpiin seuroihin. Tähtihyökkääjän ristiriitaisia tunteita herättävä persoona puolestaan avautuu urheilutoimittaja Mats Olssonin tekemien haastatteluiden kautta. Niissä entiset valmentajat, pelikaverit kuin itse starakin pääsevät ääneen. 

Zlatan on kerännyt valtavan määrän ylistystä. Häntä voidaan oikeutetusti pitää kaikkien aikojen parhaana ruotsalaisena jalkapalloilijana. Valtavalla omanarvontunnolla varustettu pelaaja ei ole turhia nöyristellyt huipulle päästyään ja hän on myös sanonut tämän asian monesti ääneen. Ei ole ihme, että Ibrahimovićiin suhtaudutaan hyvin kaksijakoisesti kotimaassaan sillä häntä ei millään voida asettaa ruotsalaisuuden nöyrään muottiin.  

Malmön Rosengårdin lähiöistä ponnistaneen maahanmuuttajataustaisen pelaajan ura on tarina matkasta ryysyistä rikkauksiin. Ongelmanuoren leimaa kantanut Zlatan on raivannut tietä kokonaiselle pelaajasukupolvelle ja toiminut esikuvana monille vastaavista lähtökohdista ponnistaville nuorille sekä jakanut kultakelloja joukkuekavereilleen. Hän on luonut itsestään vahvan ja mielenkiintoisen brändin, jonka rakentumista ei harmillisesti käsitellä kirjassa kuin ohimennen. Kokonaisuutena kirja on oikein mainio mutta se soveltuu enemmän fiilistelyyn kuin kaiken kattavaksi elämäkerraksi, joka odottaa vielä tuloaan.

 

Zlatan Ibrahimović & Mats Olsson: Jalkapallo olen minä

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Suomentanut Kati Valli

WSOY 2018, 384 s.