Kollaasi kuvista. Michael Monroe laulaa lavalla, Ville Valo poseeraa ilman paitaa, PMMP seisoo kansallispuvuissa harmaata taustaa vasten lapsi sylissä

ValokuvaKirjoittanut Venla Välikangas

Rokkia, nuorisokulttuuria ja levynkansia – Jouko Lehtolan 25 vuoden työ yksien kansien välissä

Jouko Lehtola tallensi valokuviin merkittävän palan suomalaista rockhistoriaa. Uutuuskirja on kunnianosoitus, jonka kuvaaja kiistatta ansaitsee.

Lukuaika: 2 minuuttia

Rokkia, nuorisokulttuuria ja levynkansia – Jouko Lehtolan 25 vuoden työ yksien kansien välissä

Lehtola katsoo kameraan hymyillen, nojaa käteensä.

Jouko Lehtola (1963-2010)
Kuva: Stefan Bremer

Jouko Lehtola (1963–2010) oli helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hänen kuvasarjansa käsittelivät etenkin nuorisokulttuuria sekä monia yhteiskunnallisia teemoja. Nuorena hän sai kipinän rock-kuvaamiseen. Sen seurauksena Lehtola toimi hovikuvaajana suomalaisen rockin ykkösnimille neljällä vuosikymmenellä. Sadat levynkannet ja bändikuvat ovat hänen tekemiään. 

Kalle Ahola ja Ville Hartikainen ovat koonneet kuvaajan työn tulokset yksien kansien väliin. Jouko Lehtolan Rock-Finlandia osoittaa, kuinka lähtemättömän jäljen Lehtola jätti suomalaiseen rock-kuvausmaailmaan.

Kuvakerronta alkaa vuodesta 1985 ja päättyy vuoteen 2010. Ikoniset otokset seuraavat toinen toistaan. Neljään vuosikymmeneen mahtuvat nimet Hanoi Rocksista Petra Garganoon. Yksi ikonisimmista otoksista lienee kuva Ville Valosta, jossa laulaja nojailee vaaleanpunaista taustaa vasten. Suuri yleisö muistaa kuvan HIM:in läpimurtoalbumin Razorblaze Romancen kannesta. On ilahduttavaa ja ajoittain hämmentävääkin huomata, kuinka lapsuuden sankarit seuraavat toisiaan sivulta toiselle edetessä.

Ville Valo. Kuva: Jouko Lehtola

Valokuvia taustoitetaan muusikoiden haastatteluilla. Yksi toisensa perään muistelee Lehtolaa, tuttavallisemmin Jönssiä, lämpimästi. Muisteloissa toistuu kuvaajan korkea työmoraali ja kyky luoda kuvaustilanteisiin hyvä ja kannustava ilmapiiri. 

PMMP. Kuva: Jouko Lehtola

Kameran edessä nähtiin muun muassa PMMP:n laulajat Paula Vesala ja Mira Luoti. Luoti toteaa kirjassa, että Lehtola osasi kohdata kuvattavat omana itsenään:

”Jönssi ei yrittänyt pakottaa meitä mihinkään muottiin. Hän suhtautui meihin heti ensimmäisistä sessioista lähtien ihanan lempeästi ja säilytti kunnianhimoisen työmoraalinsa, vaikka siinä olikin kaksi semipissistä riehumassa.”

Muusikot muistelevat paitsi kuvaussessioita, myös jonkin verran omaa ja yhtyeidensä historiaa musiikin parissa. Se elävöittää kuvakerrontaa. 

Ääneen pääsevät myös ystävät ja sukulaiset, sekä Lehtola itse vuoden 2005 haastattelusta peräisin olevien sitaattien kautta. Haastateltavien kirjo takaa, että Lehtolan elämästä välittyy kiinnostava kokonaiskuva. Muisteloista huokuu, että kuvaaja oli erityisen pidetty myös työnsä ulkopuolella. Riveiltä on luettavissa haikeus, kun puheenaiheeksi nousee Lehtolan sangen nuorena tapahtunut poismeno. Hän menehtyi haimasyöpään vain 47-vuotiaana vuonna 2010.

Intohimo kuvaamiseen säilyi loppuun saakka. Lehtolan puoliso Jaana Novitskij muistelee, kuinka Lehtola tallensi viimeisen kuvasarjansa Dream of Lightin syksynä, jona sairastui.

”Se oli hänen tapansa oppia elämään hetkessä ja yrittää tulla sinuiksi kuoleman kanssa.”

15-vuotiaasta saakka ”Lehtolan kuvia fanittanut” Kalle Ahola kirjoittaa alkusanoissa, että kirja on kunnianosoitus Jouko Lehtolalle. Sekä hän että Ville Hartikainen ansaitsevat kiitokset tarinoiden ja valokuvien kokoamisesta kiehtovaksi teokseksi. 

Parhaimmillaan Jouko Lehtolan Rock-Finlandia loksauttaa lukijan leuan lattiaan. Tämäkinkö hetki on ikuistettu Lehtolan kameran linssin lävitse?

Kalle Ahola, Ville Hartikainen: Jouko Lehtolan Rock-Finlandia
Like 2022, 297 s.

Korjaus 19.7.2022: Poistettu maininta, että Jaana Novitskij olisi Jouko Lehtola -säätiön puheenjohtaja. Säätiön puheenjohtaja on Jorma Puranen.