48755281663_20745d0ea1_c

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Q-teatterin Asennot -esitys onnistuu kiteyttämään mitä teatteri, taide ja esittäminen ylipäänsä ovat

Lukuaika: < 1 minuutti

Q-teatterin Asennot -esitys onnistuu kiteyttämään mitä teatteri, taide ja esittäminen ylipäänsä ovat

Asentoja

Anna-Mari Karvonen ja työryhmä

Esityksen Q-teatterissa 21.11. asti

Anna-Mari Karvosen Q-teatterille ohjaama ja dramatisoima Asennot on lavastuksen pehmustettua amfiteatteria myöten tutkielmaa klassisesta draamasta. Kohtausten krono­logia on hajotettu, mutta draaman kaari toteutuu esityksen tarkkaan trimmatun muodon kautta. 

Teoksen pintatasolla kolme tanssijaa (Elena Leeve, Minttu Mustakallio ja Eero Ritala) valmistautuvat tanssiesitykseen. 

Fragmentaaristen kohtausten sarjassa ensin nähdään tapahtumien finaali näkökulmahenkilön esittelyn tapahtuessa vasta perinteisessä käännekohdassa. Samassa kohtauksessa Mustakallion esittämä karikatyyrinen taiteilijahahmo vetää äänitaiteen workshopia, jonka virityksistä osa paljastuu aiemmin nähdyssä harjoituskohtauksessa sovellettavien ideoiden lähteiksi.

Loppukohtaus taas on tavallaan tarinallinen alku, vaikka merkitykseltään se sulkee teoksen saattelemalla sen henkilöt takaisin osaksi luontoa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Esitys kuvaa muiden taiteenlajien tekemistä näennäisen satiirisesti, mutta oikeasti siinä tehdään taidetta tosissaan ja taiteenlajien raja-aitoja ylit­täen. Esimerkiksi vaikka näyttämöllä korostuu tanssin esittäminen draamateatterin kehyksessä, esityksen karaktäärit kuvataan ensisijaisesti fyysisen ilmaisun kautta. Tämä toimii vain aidon kehollisen ilmaisun ja mietityn koreografian (Anna Mustonen) kautta. 

Vain tunnin ja kymmenen minuutin mittaiseen esitykseen mahtuu hämmentävän paljon harkittua viipyilyäkin. Samalla kun Asentoja tulee kuvanneeksi, miten sisältöä teoksiin kertyy erilaisista elämän jännitteistä, se tulee kiteyttäneeksi avaintuntemuksia siitä, mitä teatteri, taide ja esittäminen ylipäänsä ovat.