Näyttökuva 2018-01-10 kello 17.47.29

ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Pohjois-Irlannin tie rauhaan pikakelauksella

Lukuaika: < 1 minuutti

Pohjois-Irlannin tie rauhaan pikakelauksella

The Journey

Nick Hamm

Elokuvateattereissa nyt

☆☆☆

Britannian pääministeri Tony Blair isännöi Skotlannissa vuonna 2006 Pohjois-Irlannin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi  järjestettyjä rauhananeuvotteluita.  Nick Hammin ohjaama elokuva rajautuu parin tunnin jaksoon konferenssin keskelle.

Sen tarinassa protestanttinen unionistijohtaja Ian Paisley (1926–2014) ja IRA:n poliittista siipeä Sinn Féinia edustava Martin McGuinnes (1950–2017) kohtaavat ensi kerran istuessaan samaan autoon.  Matkalla he ottavat yhteen, mutta saavat mutkien jälkeen egonsa soviteltua yhteisen rauhansopimuksen taakse.

Väljästi todellisuuteen pohjaavan tarinan dialogi ja dramaturgia ovat fiktiivisiä, mutta niiden avulla hahmottuu elävällä ja havainnollisella tavalla Pohjois-Irlannin väkivaltakierteen traaginen historia. Elokuva auttaa myös ymmärtämään, miksi kaikkien kannalta toivotun rauhan aikaansaaminen oli niin pitkä ja mutkikas prosessi.

Hyvin kamarihenkisen elokuvan vaikuttavin anti liittyy vahvaan näytteijätyöhön. Timothy Spall on Ian Paslyen ikivihaa pursuvan konservatiivin ja uskonnollisen fanaatikon roolissa vakuuttava. Hyvin pärjää myös Colm Meaneyn lähtökohtaisesti sovinnollisempana, mutta samalla omaa hiukan tekopyhää marttyyrikehäänsä rakentavana entisenä IRA-militanttina.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Sinänsä opettavaisista ja kiinnostavista lähtökohdistaan huolimatta elokuvaa voi moittia siitä, että se pelkistää monimutkaisen kansainvälispoliittisen prosessin vain kahden dramatisoidun hahmon tahtojen taistoksi.  Tosin totta on, että rauhansopimus oli käänteen tekevä, ja sekin että elokuvassa kuvat herrat todellisuudessakin ystävystyivät prosessin kuluessa.

Tiettyä hilpeyttä taas suomalaisissa katsojissa saattaa herättää Matti Vanhasen vaalivideota muistuttavat välikuvat maaseutumaisemien keskellä tien vasenta puolta ajavasta mustasta autosta.