ElokuvaKirjoittanut Tuomas Rantanen

Per Flyn ohjaama Hammarskjöld-elokuva kuvaa vuonna 1961 murhatun YK:n pääsihteerin kamppailua siirtomaiden vapauttamiseksi

Pääosan Mikael Persbrandt onnistuu paremmin karismaattisen johtajuuden kuin herkkien tunteiden välittäjänä

Lukuaika: < 1 minuutti

Per Flyn ohjaama Hammarskjöld-elokuva kuvaa vuonna 1961 murhatun YK:n pääsihteerin kamppailua siirtomaiden vapauttamiseksi

Hammarskjöld

Per Fly

★★★★

Tanskalaista luokkayhteiskuntaa kuvaavasta trilogiastaan  – Penkki (2000), Perintö (2003) ja Tappo (2005) – tunnettu Per Fly on ohjannut henkilökuvan YK:n entisestä pääsihteeristä Dag Hammarskjöldistä (1905–1961).  Tämä ruotsalainen huippudiplomaatti keräsi mainetta vaikeiden kansainvälisten konfliktien sovittelijana ja pyrkimyksellään purkaa kehitysmaita kahlitsevia kolonialistisia rakenteita. Viimeksi mainittu ajoi hänet törmäyskurssille kylmän sodan ryhmitykseen järjestäytyneiden entisten siirtomaavaltojen kanssa.

Elokuva keskittyy Hammarskjöldin viimeisiin aikoihin – juuri ennen kuin hän menehtyi poliittisena attentaattina pidetyssä lento-onnettomuudessa keskellä Kongon kriisiä koskevia neuvotteluja. Melodraamallisia viehtymyksiään pidättelevä Fly esittelee meille työkeskeisen vanhenevan herran,  jolla on tunteikas sisäinen elämä ja torjuttuja homoseksuaalisia tunteita yllättäen uudelleen tapaamaansa nuoruuden ystäväänsä kohtaan.

Hammarskjöld on erityisen onnistunut nimenomaan tähän päivään asti kantavien globaalien valtarakenteiden pöyhimisen näkökulmasta. Koskettava on myös vallan ylimmissä kamareissa vaikeiden päätösten äärellä koettavan yksinäisyyden kuvaus. Pääosaa esittävällä Mikael Persbrandtilla riittää hyvin karismaa hahmonsa johtajuuden ja kunninahimon ilmentämiseen, mutta herkempien tunteiden suhteen hän on selvästi epämukavuusalueellaan.

Elokuvateattereissa nyt.