Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Darina Rodionova

Oikeusvaltio Espoo marssittaa näyttämölle kuvia karusta arjestamme

Antti Hietalan kirjoittama ja Erik Söderblomin ohjaama näytelmä on hyvällä rytmillä kulkevaa todellisuusteatteria.

Lukuaika: < 1 minuutti

Oikeusvaltio Espoo marssittaa näyttämölle kuvia karusta arjestamme

Antti Hietalan kirjoittama ja Erik Söderblomin ohjaama Oikeusvaltio Espoo on dokumenttiteatteria, joka perustuu Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden pöytäkirjoihin. Maaliskuussa Espoon teatterissa vierailleen sveitsiläisen Milo Raun viitoittamalla tiellä siinä tuodaan näyttämölle todellista arkea myös ei-ammattilaisten esittämänä.

Käräjäoikeuden kirjaamossa, aulassa ja salissa sekä takaumina muualla nähtävät kohtaukset ovat niin karuja kuin kuvitella saattaa. Nähdään haasteita, perintäilmoituksia, kunnianloukkauksia, huijauksia, lähestymiskieltoja sekä erilaisia henkirikoksia, joiden syyt ovat jengien välienselvittelyissä, mustasukkaisuudessa ja – suomalaistyypilliseen tapaan – päihdesekoiluissa.

Oikeuden asiamiehet huutavat tuomiotaan kuorossa megafoneihin samalla kun epäillyt kiemurtelevat rangaistusta välttääkseen, katumuksissaan tai yleensä elämän painon alla musertuessaan. Toteutuksen tuoreutta kuvastaa sekin, että näyttelijöiden ikä, oletettu etninen tausta ja muut ominaisuudet eivät aina ole samat kuin heidän hahmoillaan.

Vaikka todellisuus operoi näytelmän ylimpänä käsikirjoittajana, taidokas dramatisointi sekä vahvaan rytmiin ja kohtausten limittämiseen perustuva ohjaus saavat myös kokemattomat näyttelijät pysymään kiinni esityksen tiukassa flowssa. Samalla juuri heidän kauttaan välittyy aito hämmennyksen tunne siitä, millainen se tosi maailma ympärillämme onkaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Esitykset Espoon teatterin Revontulihallissa 8.5. asti