KirjallisuusKirjoittanut sirpukka

Nuoren tytön keskitysleirikokemukset

Lukuaika: < 1 minuutti

Nuoren tytön keskitysleirikokemukset

Janinan päiväkirjat – – Teinitytön muistelmat Lvovin ghetosta ja Janowskan keskitysleiristä

Janina Hescheles

☆☆☆☆

Janinan päiväkirjat kertovat nuoren tytön elämästä Lvivin ghetossa Puolassa ja Janowskan keskitysleirillä natsi-Saksan miehityksen aikaan. Janina kirjoittaa muistiin tapahtumat, jotka näin jälkeenpäin on mielenkiintoista lukea. Ihmisten on tärkeä tietää millaisia julmuuksia toisen maailmansodan on aikana tapahtunut, jotta tulevaisuudessa sama ei toistuisi.

Kirjan kerrontatavasta huomaa kertojan nuoren iän. Kirjoittaja ei kaunistele tilanteita, ja kertoo tapahtumat hurjan realistisesti ja kiinnostavasti. Tarinan kerronta on myös hieman sekavaa, ja väsyneen lukijan voi olla vaikea pysyä kärryillä tapahtumista ja ihmisistä. Tämän oletan joutuvan myös siitä että asiat, jotka Janinan ympärillä tapahtui, eivät todellakaan olleet pienen tytön, tai miksei isommankaan, silmissä yksinkertaisia tai selviä. Kirjassa tulee ilmi, miten pienenä lasten on täytynyt todistaa julmuuksia, joita heidän ympärillään on tapahtunut.

Janina kirjoittaa, kuinka hänet on pakotettu katsomaan miten mies hirtetään. Sama mies, jolta hän oli hetki sitten ostanut saippuaa.

”Hermostuin uudelleen, mutta tällä kertaa en hirtetyn puolesta enkä hirttämisen aiheuttamista tunteista tai kuolemanpelosta. Teloitus vain paljasti tietoisuuden, jota en voinut hätistää tiehensä nauramalla tai vitsailemalla ja johon en mitenkään voinut suostua.”

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Janina on nähnyt ja kokenut asioita, joiden olemassa olosta en hänen iässään edes tiennyt, enkä vieläkään voi täysin ymmärtää. Kuinka onnellisia me voimmekaan olla siitä, että meidän ei tarvitse pelätä oman tai läheistemme turvallisuuden puolesta. Janinan kokemista asioista saa mittakaavaa meidän arkisiin ongelmiimme. Kuinka pieneltä huolelta tuntuukaan bussin peruuntuminen tai yllättävän sadekuuron iskeminen.