Kirjallisuus

Ali Hazelwoodin nuortenromaani Shakkimatti on mukaansatempaava kuvaus rakkaudesta ja shakista

Italialaisen Ali Hazelwoodin nuorten aikuisten romaania voisi kuvailla täydelliseksi mutta kliseiseksi rakkaustarinaksi uusia tuulia tuovalla tvistillä.

Lukuaika: 2 minuuttia

Ali Hazelwoodin nuortenromaani Shakkimatti on mukaansatempaava kuvaus rakkaudesta ja shakista

Ali Hazelwoodin nuorten aikuisten hulvaton rakkausromaani jättää lukijan sanattomaksi – ellei aitoja naurunpurskahduksia lasketa. Kirja kertoo 18-vuotiaasta Mallory “Mal” Greenleafista, joka on isänsä kuoleman jälkeen vaipunut itsesäälin ja katkeruuden pyörteeseen. Shakkia pelaavat Mallory ja tummasilmäinen mystinen Nolan rakastuvat odottamattomasti koko maailman seuratessa kameroiden takaa. 

Juuri niin kuin tämäkin kirja, kaikki lukemani rakkaustarinat on rakennettu samalla tavalla: täydellinen poika rakastuu ujoon ja epäitsevarmaan tyttöön. Monien mutkien kautta he päätyvät yhteen ja loppu onkin historiaa. 

Hazelwoodin romaanista tekee erityisen hieman yllättäenkin shakki. Peli, jonka ympärillä pyörii miljoonabisnes, yhdistää Malloryn ja Nolanin. Shakki on koukuttavaa ja välillä turhauttavaa. Se on yllättävää, pikkutarkkaa ja monimutkaista. Se on kaunista. Hazelwoodin upeasti kuvaama peli tuo kirjaan jotain ainutlaatuista ja arvokasta, ja erottaa sen muista genren teoksista. 

Mal on hauska ja realistinen minäkertoja läpi koko tarinan. Tarkka lukija huomaa rivien välistä, kuinka teoksen edetessä Malloryn ajatusmaailma avautuu ja henkinen toipuminen alkaa.  

Kerronta on luontevaa ja tuntuu kuin oikeasti olisi Malloryn pään sisällä. Lisäksi mukaansatempaava teksti herättää halun kritisoida ja kommentoida hänen monimutkaisia ajatuksiaan, joista hän ei itsekään meinaa saada selkoa. Kun tilanteet kiristyvät ja Malloryn syke nousee, nousee omakin syke samaa tahtia. 

mainos

Tapahtumien ja hahmojen kuvailu sekä vuoropuhelu on leikkisää. Malloryn nuorempien siskojen repliikit juuri sellaisia, mitä 12-vuotias voisi suustaan päästää.  Jotkin käännökset eivät täysin osu kohdilleen – mikä kumma on merisika? –, mutta kokonaisuudessaan suomennos on mukavaa ja helppoa luettavaa. 

Shakkimatti vie lukijan mukanaan roikottaen ilmiselviltä vaikuttavia juonenkäänteitä porkkanana hänen silmiensä edessä. Vastaukset tuntuvat koko ajan olevan seuraavalla aukeamalla, mutta niin kuin jokaisessa hyvässä kirjassa, lukija yllättyy jatkuvasti. Kirjan lopetukseen olisin toivonut hieman lisää kirsikkaa juonen rakentaman hulppean kakun päälle. 

Tämä puoleensavetävä ja siirappinen rakkaustarina tuo lämpöä synkkään ja loputtomalta tuntuvaan loppusyksyyn muistuttaen kaikkia romantiikan ystäviä siitä, että vaikka kaikki tuntuisi täysin lohduttomalta ja lopulliselta, pienetkin asiat voivat muuttaa koko elämän kulkusuunnan. 

Ali Hazelwood: Shakkimatti
Suom. Inka Parpola
WSOY 2023, 398 s.

  • 17.11.2023