Kirjallisuus, Seksuaali- ja sukupuolivähemmistötKirjoittanut Emilia MiettinenKuvat Fred Duval

Kauniita maailmoja luoneesta J. K. Rowlingista on jäljellä enää toksiset rauniot

Harry Potterilla rikastunut kirjailija käyttää vaikutusvaltaansa transvihan levittämiseen.

Lukuaika: 2 minuuttia

Kauniita maailmoja luoneesta J. K. Rowlingista on jäljellä enää toksiset rauniot

Vellamonkatu 30Vellamonkatu 30

Vellamonkatu 30 on paikka, jossa Voimaa toimitetaan. Samassa toimistossa työskentelee kaikenkirjava joukko talouden, rauhantyön, luonnonsuojelun ja politiikan asiantuntijoita.

Skotlannissa astui huhtikuun alussa voimaan uusi viharikoslaki, joka tekee rangaistavaksi ikään, vammaisuuteen, uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen, transsukupuoliseen identiteettiin tai intersukupuolisuuteen perustuvan vihan lietsomisen.

Harry Potterien maailman luonut menestyskirjailija J. K. Rowling ilmoitti heti tuoreeltaan odottavansa, että poliisi pidättää hänet lain nojalla. Hän on keskittynyt viime vuodet taistelemaan transyhteisöä vastaan Twitterissä, sittemmin X:ssä. Hänen kamppailunsa ei ole mitätöntä: hänellä on X:ssä 14 miljoonaa seuraajaa, ja valtavasti vaikutusvaltaa.

Rowlingin erityisestä asemasta kertoo jotain sekin, että Ison-Britannian pääministeri Rishi Sunak riensi puolustamaan tätä. ”Ei ihmisiä pidä kriminalisoida yksinkertaisten biologisten faktojen ääneen toteamisesta. Me uskomme tässä maassa sananvapauteen, ja konservatiivit tulevat suojelemaan sitä aina.” 

Ilmeisesti Sunak ei ole hetkeen tsekkaillut Rowlingin somepostauksia.

mainos

Tylypahkan suuri sali on ollut monelle erilaiselle ja vieroksutulle rakas turvasatama. Se romahti monien Harry Potterin fanien ja uskollisten lukijoiden ympäriltä, kun Rowling alkoi vuoden 2019 lopussa twiittailemaan transihmisten oikeuksia loukkaavaa sisältöä. Hän aloitti ristiretkensä puolustamalla brittiläistä naista, jonka työsopimusta ei jatkettu transfobisiksi katsottujen twiittien vuoksi. 

Aluksi Rowling saattoi vielä kritiikkinsä lomassa sanoa, että ”tuntee ja rakastaa transihmisiä”, ja puhua heidän valintojensa kunnioittamisesta, mutta sittemmin hänen somesisältönsä massa on muuttunut avoimesti vihaa ja ennakkoluuloja lietsoviksi vihaviesteiksi, joissa kirjailija muun muassa jatkuvasti tarkoituksella väärinsukupuolittaa transihmisiä ja puhuu ”miehistä mekoissa”.

Vaikka osa tyrmistyneistä faneista yritti alkuun toivoa, että kirjailija puhui silkkaa tietämättömyyttään, on Rowlingin retoriikassa ollut koko ajan teräviä transihmisten oikeuksia kyseenalaistavia piikkejä, jotka ovat aihetta tunteville olleet varsin ilmeisiä. Kesällä 2020 kirjailija kertoi julkaisemassaan pitkässä esseessä, että hän on jo pitkään ja hartaasti perehtynyt transasioihin kirjallisuuden ja tutkimustiedon kautta. Tämä viimeistään vahvisti, että Rowling ei ole missään vaiheessa tietämättömyyksissään twiittaillut.  

Samana syksynä ilmestyi Rowlingin Robert Galbraith -pseudonyymillä kirjoittama dekkari Levoton veri (Otava 2020), jossa naiseksi tekeytyvä murhamies saa uhrinsa nalkkiin nimenomaan naiseutensa varjolla. Tämä on kaunokirjalliseen muotoon puettuna sama kauhukuva-argumentti, jota Rowling on toistanut omassa somemegafonissaan: ”mekkomiehiä” ei pidä päästää naisten tiloihin, kuten julkisiin vessoihin, koska siitä seuraa ahdistelua ja seksuaalista väkivaltaa.

Rowling vetoaa naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustamiseen, mutta hän ei ponnistele kiinnittääkseen yleisön tai lainsäätäjien huomion esimerkiksi aborttioikeuksien kaventamiseen, tyttöjen koulutukseen globaalissa etelässä tai kotiinsa kahlehdittujen afgaaninaisten tilanteeseen. 

Somepostaustensa perusteella Rowling ajaa asiaansa vain ja ainoastaan transyhteisön polkemisen kautta. Siis heidän, jotka ovat jo valmiiksi erittäin haavoittuvassa asemassa ja joilla on kohonnut riski joutua muun muassa ahdistelun, seksuaalisen väkivallan ja murhan uhreiksi. 

Skotlannin viranomaisille oli heti tuoreeltaan tehty valituksia lain voimaantulon jälkeen Rowlingin somesisällöistä. Viranomaiset ilmoittivat, ettei syytä toimenpiteisiin ole.

Tämän jälkeen Rowling lupasi omalla painoarvollaan puolustaa uuden lainsäädännön nojalla rikoksesta epäiltäviä: ”Jos [viranomaiset] käyvät yhdenkään naisen kimppuun siksi, että yksinkertaisesti kutsuu miestä mieheksi, toistan tämän sanat ja sitten meidät molemmat voi asettaa syytteeseen.” 

Se ei ole vähäinen lupaus naiselta, jolla on käytössään kaikki maailman resurssit. Hän on valtavan rikas ihminen, jonka lastenlastenkaan ei tarvitse tehdä päivääkään töitä toimeentulonsa eteen, jos niin haluavat. Hänellä on valtava yleisö, joka ihailee ja kuuntelee häntä edelleen, ja jopa pääministeri turvanaan. 

Mitä kaikkea Rowling  saisikaan maailmassa aikaiseksi, jos lakkaisi levittämästä ympärilleen vihaa ja ennakkoluuloja ja alkaisi rakentaa uutta turvapaikkaa kaikille syrjityille, erilaisille ja vieroksutuille?

Kirjoittaja kasvoi helluntailaisessa perheessä eikä voinut lukea Harry Potteria vuonna 1997. Sittemmin hän on lukenut teoksia lapsilleen. Tämä juttu on julkaistu Diplon Kirjallisuusliitteessä 2/2024, joka löytyy myös Voiman 3/2024 välistä.