Elokuva

Näköalattomuus ajaa riippuvuuteen, osoittaa venäläinen dokumentti How to Save a Dead Friend

Kotivideoita ja uutiskuvaa yhdistelevä dokumentti kuvaa Venäjän 2000-lukua ja venäläisnuorten merkityksettömyyden tunnetta.

Lukuaika: < 1 minuutti

Näköalattomuus ajaa riippuvuuteen, osoittaa venäläinen dokumentti How to Save a Dead Friend

”Kaikki tietää, että Venäjä on masentuneille. Tai vähintäänkin realisteille.” Näin toteaa Marusja Syrojetškovskaja ohjaamassaan dokumentissa How to Save a Dead Friend (2022). 

Dokumentti alkaa hautajaisilla. Haudan lepoon lasketaan Syrojetškovskajan (s. 1989) teinirakkaus, entinen aviomies ja hyvä ystävä Kimi Morev. Heidän välistään ihmissuhdetta Syrojetškovskaja videokuvasi yli vuosikymmenen ajan.  

Nuorta paria yhdistää rikkinäinen perhetausta, itsetuhoisuus ja rakkaus grungeen. Ystäviä on kuollut ympäriltä kahden käden sormilla laskettava määrä, ja omankin kuoleman uskotaan tapahtuvan hetkenä minä hyvänsä. Poislähtöä odotellessa kuitenkin pidetään myös hauskaa, poltetaan rakastetulle CD-levyjä ja hankitaan yhteinen kissa. Se nimetään Ianiksi, Joy Divisionin 23-vuotiaana itsemurhaan päätyneen laulajan mukaan. Merkityksettömyyden tunteesta kumpuavaa ahdistusta lääkitään suonensisäisillä huumeilla.  

Nykyään Berliinissä asuva Syrojetškovskaja osoittaa dokumentillaan hienosti, kuinka henkilökohtainen on poliittista. Kotivideoista koostettua dokumenttia rytmittävät pätkät vallanpitäjiä kritisoivista mielenosoituksista, joissa miliisit hakkaavat osallistujia, sekä presidentin jokavuotiset televisioidut uudenvuodenpuheet. Välillä äänessä on Medvedev, toisinaan Putin. Molemmat kehottavat kansalaisia suhtautumaan tulevaisuuteen toiveikkaana ja ilolla, sillä paras on vielä edessä. Pateettinen puhe saa joka kerta aikaan huvittunutta hymähtelyä ja hiljaista haistattelua kuulijoissa. Usko on hukassa, sillä perusasiat ovat pielessä: ei ole töitä, ei rahaa. 

mainos

Dokumentti on visuaalisesti yhteneväinen. Videopäiväkirjamaisuus hälvenee sitä mukaan, kun Syrojetškovskajan opinnot moskovalaisessa elokuvakoulussa etenevät. Lopulta hän häivyttää itsensä taustalle, ja Morevista muodostuu dokumentin päähenkilö.  

How to Save a Dead Friend –dokumentin henkilöistä välittyy voimakas fatalistisuus. Yksilön vaikutusmahdollisuudet ovat Syrojetškovskajan kutsumassa ”masennusvaltiossa” vähäiset, joten on helpompaa luottaa kohtaloon. Etuoikeutettu on se, joka keksii elämälleen merkityksen.

How to Save a Dead Friend -elokuva nähtävissä DocPoint-festivaaleilla 31.1.-5.2.2023.

LUE MYÖS: Henkilökohtaisuus, valta ja eritaustaiset tekijät näkyvät DocPointin ohjelmistossa tänä vuonna (Voima 17.1.2023)

  • 17.1.2023