Kuva: Tapio Aulu

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Hämeenlinnan teatterin Kaksi kuningatarta -näytelmän pääosassa nähdään 83-vuotias Ritva Oksanen

Lukuaika: < 1 minuutti

Hämeenlinnan teatterin Kaksi kuningatarta -näytelmän pääosassa nähdään 83-vuotias Ritva Oksanen

Kuva: Tapio Aulu

Teatteriliitteen kannessa Sinikka Sokka.

Voiman Teatteriliite ilmestyi Voiman 10/2022 välissä.

Voit lukea koko liitteen Issuussa. Löydät Teatteriliitteen verkkoartikkelit täältä.

Hämeenlinnan teatterissa on kulttuurijuhlan tunnelmaa. Se ei johdu siitä, että käynnistymässä oleva Friedrich Schillerin (1759–1805) tekstiin perustuva näytelmä kertoo Englannin kuningatar Elisabeth I:n ja Skotlannin kuningatar Maria Stuartin välistä historiallista valtataistelua. Syy juhlaan on varsinaisesti se, että Elisabethin roolissa nähdään 83-vuotias Ritva Oksanen.

Kaksi kuningatarta on siitä poikkeuksellinen klassikko, että se käsittelee yhteiskunnallista vallankäyttöä vahvojen naishahmojen kautta. Harkitsevan Elisabethin ja juonittelevan Maria Stuartin (Liisa Peltonen) törmäyksessä mitellään myös protestanttisuuden ja katolisuuden välillä  ja koko Euroopan poliittisesta kartasta.

Taru Mäkelän ohjaus ja Antti Hietalan sovitus korostavat hallitsijoiden erilaisten persoonien jännitettä ensemblen antaessa tähän tyylikästä sivustatukea. Draaman keskeinen – mutta hiukan esityksen otteesta lipuva – kulminaatiopiste liittyy Elisabethin tunnontuskiin hänen empiessään julistaa kilpailijalleen kuolemantuomio.

Friedrich Schiller & Taru Mäkelä: Kaksi kuningatarta
Hämeenlinnan teatterissa 29.3. asti 

mainos