Esittävä taideKirjoittanut Tuomas RantanenKuvat Juuso Timonen

Korhosen muotokuvassa nukketeatteri ilmentää elämää, kuolemaa ja riistoa

Lukuaika: < 1 minuutti

Korhosen muotokuvassa nukketeatteri ilmentää elämää, kuolemaa ja riistoa

Teatteriliitteen kannessa Sinikka Sokka.

Voiman Teatteriliite ilmestyi Voiman 10/2022 välissä.

Voit lukea koko liitteen Issuussa. Löydät Teatteriliitteen verkkoartikkelit täältä.

Jonnakaisa Riston kirjoittama, näyttelemä ja nukettama ja Miko Kivisen ohjaama Korhosen muotokuva on nukketeatterivetoinen näytelmä, joka käsittelee monitasoisesti ja vertauskuvallisesti ainakin taiteilijan kutsumusta, viisauden perintöä, kapitalistista riistoa, #metoo-henkistä hyväksikäyttöä, luokkakysymyksiä sekä rakkautta ja kuolemaa.

Risto esittää itse eksistentiaaliseen kriisiin ajautunutta taiteilija X:ää ja samaan aikaan nukettaa suvereenisti  tyyliltään hyvin erilaisia nukkehahmoja. Vahva fyysinen näyttelijätyö, groteski estetiikka, terävä satiirisuus ja herkkyys elämän traagisuuden äärellä tekevät esityksestä yhtä aikaa valloittavan koomisen ja syvältä koskettavan.

Näytelmän kauneimmassa kohtauksessa X ja hänen rakastettunsa – ja kuoleman airueeksi tulkittavissa oleva ­­– Muusa-hahmo lentävät pikkuyksiönsä patjalla jonnekin kaikkeuden tuolle puolen.

Jonnakaisa Risto & Miko Kivinen: Korhosen muotokuva

Lisää Vaurioteatterin esityksiä Kansallisteatterin Omapohjassa 29.4.–6.5.

Riston ja Kivisen Voimassa 9/2022 julkaistu haastattelu löytyy täältä. Kuuntele myös heidän näkymyksiään esityksestä Teatterin politiikkaa -podcastissa täältä.