KirjallisuusKirjoittanut Mika Pekkola

Punnittua tekstiä lääkekannabiksesta – Marja Vihervaaran ja Aleksi Huplin teos on tärkeä askel suomalaisessa kannabiskeskustelussa

Lukuaika: < 1 minuutti

Punnittua tekstiä lääkekannabiksesta – Marja Vihervaaran ja Aleksi Huplin teos on tärkeä askel suomalaisessa kannabiskeskustelussa

Psykiatriksi koulutetun Marja Vihervaaran ja sosiologiasta väitelleen Aleksi Huplin kirja Lääkekannabis: tiedettä ja tosielämän tarinoita (Basam Books 2021) käy läpi kattavasti lääkekannabistutkimusta. Tiedon lomaan on sijoitettu potilaskertomuksia, jotka tuovat aiheen lähemmäs lukijaa. Vihervaara ja Hupli kertovat yksityiskohtaisesti myös kehon endokannabinoidijärjestelmän toiminnasta.

Kannabistutkimusta tehdään maailmalla tällä hetkellä runsaasti. Kannabiksesta voisi olla hyötyä esimerkiksi kroonisen kivun, MS-tautiin liittyvän jäykkyyden, kemoterapian yhteydessä esiintyvän ruokahaluttomuuden sekä erilaisten psykiatristen oireiden hoidossa. Dosentti Jussi Jylkkä kertoo kirjan johdatuksessa, ettei kannabis niinkään poista kipua vaan muuttaa kokemusta siitä, jolloin ihminen voi keskittyä muihinkin asioihin.

Vihervaara ja Hupli esittävät käytännöllisiä ehdotuksia tutkimuksen aloittamiseksi myös Suomessa ja käsittelevät kannabiksen käyttöön liittyviä riskejä. He arvioivat kuitenkin hyötyjen olevan haittoja suurempia.

Tuhannet suomalaiset käyttävät tälläkin hetkellä kannabista lääkinnällisesti, mutta reseptiä on vaikea saada, ja monet käyttäjät ovat lain edessä rikollisia. Vihervaaran ja Huplin kirja on tärkeä askel suomalaisessa lääkekannabiskeskustelussa. Kirjoittajien tutkimustietoon perustuvan äänen toivoisi vaikuttavan laajemminkin suomalaiseen kannabis- ja päihdekeskusteluun.

Marja Vihervaara & Aleksi Hupli: Lääkekannabis: tiedettä ja tosielämän tarinoita
Basam Books 2021, 200 s.

mainos