SarjakuvaKirjoittanut Miia Vistilä

Teinielämää sisällissodan aikaan – sarjakuvasovitus Sörnäisten tyttö elävöittää historiaa naisnäkökulmasta

Lukuaika: < 1 minuutti

Teinielämää sisällissodan aikaan – sarjakuvasovitus Sörnäisten tyttö elävöittää historiaa naisnäkökulmasta

Nuoren naisen päivät täyttävät työ, naisasia, työväenaate ja ampumaharjoitukset. Kirjoista luettu vallankumous tuntuu ensin alkuun jännittävältä ajatukselta, mutta kokemukset todellisuudesta muuttavat mielen: “Minulla raukalla on vain yksi ajatus: saada elää hinnalla millä hyvänsä.”

Toimittaja ja kansanedustaja Sylvi-Kyllikki Kilpi (o.s. Sinervo) piti teinivuosinaan päiväkirjaa sisällissodan aikaisessa Suomessa ja julkaisi sen kirjana myöhemmin. Teoksen ovat nyt sarjakuvaksi sovittaneet Leena Virtanen ja tarinan kuvittanut Aino Sutinen, joka piirtää pelkistetysti ja leikkii keveästi sarjakuvan kerronnan keinoilla. 

Sörnäisten tyttö on helppolukuinen teos, joka elävöittää sadan vuoden takaista historiaa nimenomaan naisnäkökulmasta. Rakkaushuoliin voi samaistua nykyajankin teini, mutta poliittiset teemat sitovat sen omaan aikaansa. Vaikuttavimpia ovat hetket, joissa päähenkilö pohtii vaihtoehtojaan ja kantaa valintojensa seuraukset.

Leena Virtanen & Aino Sutinen
Sörnäisten tyttö – Sylvi-Kyllikki Kilven päiväkirja 1915–18 sarjakuvana
Suuri Kurpitsa, 143 s. 

Korjaus 17.1.2023 klo 13:59: Arvion paperiversiossa luki, että Sylvi-Kyllikin sukunimi on Sinervo (o.s. Kilpi). Tosiasiallisesti hänen sukunimensä meni toisin päin: Sylvi-Kyllikki Kilpi (o.s. Sinervo).

mainos