ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Rikos on minun -elokuva: naisten hirmutekoja ja aivan uudenlaista historiaa – suoraan Pariisista!

Ranskalaisen huippuohjaajan François Ozonin uutuus Rikos on minun on rohkea sekä patriarkaattia että feminismiä pilkkaava komedia.

Lukuaika: < 1 minuutti

Rikos on minun -elokuva: naisten hirmutekoja ja aivan uudenlaista historiaa – suoraan Pariisista!

Rikos on minun

François Ozon

Elokuvateattereissa nyt

★★★★

Ranskalainen huippuohjaaja François Ozon teki jo vuonna 2002 hirtehisen räävittömän retromusikaalin 8 naista, joka on ikäänkuin Rikos on minun -uutuuden esiosa. Ozon on ymmärtänyt saman kuin televisioon etsiväsarjoja tehtailevat anglosaksisen maailman tuottajat: viihdettä kaipaavat kansalaiset tykkäävät nostalgiaa uhkuvista hömppätarinoista. Mutta ranskalaiset tekevät tämänkin ainutlaatuisemmin. Suomalaisranskalaisen Nadia Tereszkiewiczin roolihahmo, köyhä näyttelijä Madeleine, vaatii saada tunnustaa murhanneensa raiskauksella uhanneen teatteripomon. Madeleine voittaa ranskalaisten sympatiat ja alkaa menestyä – mutta merde! Eksentrinen ikääntyvä diiva (Isabelle Huppert) väittää kyseessä olevan hänen rikoksensa. Naisille tulee riita, sillä Madeleinesta olisi kauhean tylsää paljastua syyttömäksi.

Pariisiin 1930-luvulle sijoittuva Rikos on minun irvailee maailmalle, jossa kiltti nainen on äänetön. Leffa kiukuttelee naisia alistaville rakenteille, agathachristiemäisen sovinnaisille dekkaritarinoille, seksiä vonkaaville miesjohtajille ja jopa me too -liikkeelle, jonka tavoitteet ovatkin olleet itse Catherine Deneuven mielestä muka liian vaikeita ymmärtää.