Kollaasi kolmesta levynkannesta.

Musiikki

Syyskuun levy-arviot: Kristiina, Black Magic Six ja Antti Lötjönen Quintet East

Lukuaika: 2 minuuttia

Syyskuun levy-arviot: Kristiina, Black Magic Six ja Antti Lötjönen Quintet East

Kristiina: Palavan rakkauden aika

Humu Records / Hillotehdas 2023

Power pop -yhtye Kristiina on Tamara Luonto -bändistä tutun Kristiina Tuhkasen keväällä 2022 syntynyt projekti. Juuri ilmestyneeltä levyltä on aiemmin julkaistu singlet Hai ja Aloe Vera, jotka nostattivat veden kielelle. Tätä lisää!

Ja nyt sitä on koko levyllinen. Albumi on kompakti puolen tunnin mittainen kokonaisuus, joka lähtee heti kakkosvaihteella liikkeelle. Alla jyllää takuuvarma kaksitahtimoottori: Tuhkanen hoitaa laulun ja syntikan, kun taas isossa roolissa levyn synnyssä mukana ollut Joni Ekman esittelee kitaristin lahjojaan. Sanoitukset ovat mehukkaan leikitteleviä ja melodianpalasia  takertuu kurkkuun pitkiksi ajoiksi hyräiltäviksi. Palavan rakkauden aika henkii ajattoman oloista soundimaailmaa ja osoittaa, että 20-luvun suomalainen rock elää ja voi hyvin.

Antti Kurko


Black Magic Six: Black Cloud Descending

Svart Records 2023

Underground-keikkalavojen uuras työhevonen Black Magic Six on julkaissut syyskuun alussa levyn jonkinmoisen tauon jälkeen. Tämän bluesia, punkia ja garage rockia sujuvasti yhteen mättävän duon edellinen musiikki-ilottelu Choose Death ilmestyi vuonna 2017. Kitaristi-laulaja Taskinen ja rumpali Motherfuckin’ Japa soittavat albumilla tällä kertaa ilman vierailevia tähtiä, lukuunottamatta Peer Günt -rumpali Sakke Koivulan dramaattista gongia Werewolf of Istanbul -biisin lopussa. 

Levyn soundit ovat tuttuun tyyliin karuja ja pelkistettyjä. Kitarat rämisevät ja pörisevät, kannut paukkuvat ja Taskinen rällää menemään äänihuuliaan säästelemättä. Yksinkertaisten mutta sitäkin rouheampien ainesten kokonaisuus kasvaa tuon tuosta shamanistisen alkuvoimaiseksi, mikä toimii erinomaisesti niin lenkkipoluilla kuin myös livekeikalla nautittavaksi. Levyn viimeinen biisi I am drunk on todellinen yllättäjä – se on BM6:n mittapuulla jopa hyväntuulisen seesteinen. 

Levyn maailmanlopun tunnelmia peilaava kansitaide on säkenöivän outsider-punktaiteilija Greger Grönholmin käsialaa. 

Emilia Miettinen


Antti Lötjönen Quintet East: Circus/Citadel

We Jazz Records 2023

Aikana, jolloin viihdemusaa tehdään tekoälyn avulla tai ainakin kopioimalla etenkin vanhoista kappaleista biittiä rap-biisien kertseihin, on virkistävää miten jazz-skene pursuaa kunnianhimoista, taitavaa ja monia jazzin tyylilajeja eteenpäin vievää, mutta kuitenkin klassikoille – jazzin tapauksessa niin kutsutuille standardeille – kumartavaa huippumenoa.

Antti Lötjönen on Suomen taitavimpia ja luomisvoimaisimpia muusikoita. Jännää, miten basisti on koonnut kvintettiinsä kolme puhaltajaa – Mikko Innasen altto- ja baritonifoneineen, Jussi Kannasteen tenorifoninsa kanssa ja trumpettiin Verneri Pohjolan – ja tietenkin mukaan on päässyt rumpali, Joonas Riippa.

Circus/Citadel -levyllä Quintet East pääsee revittelemään balladinomaisesta perusjammailusta villiin menoon, freehen. Levy alkaa pitkillä ja rauhallisilla puhallinvetoisilla soinnuilla. Biisin (for) Better People sooloihin piiloutuu nätisti jazzin peruskiviä eli säkeitä juuri niistä mainituista standardeista. Lopun It Goes On -biisi alkaa Lötjösen etukenolla, ja pian puhaltajien soinnut teemoittavat levyn ympyräksi, kuin sirkuksen kehäksi.

Iida Simes


Kuuntele levyt

Koostamme Voiman arvioimat levyt soittolistaksi. Kuuntele Spotifyssa:

  • 5.9.2023