KirjallisuusKirjoittanut voima

Mitä on suomalainen seksi? Tietokirja avaa historiaa, tapoja ja lainsäädäntöä

Lukuaika: < 1 minuutti

Mitä on suomalainen seksi? Tietokirja avaa historiaa, tapoja ja lainsäädäntöä

Seksin, seksuaalisuuden ja suhteiden moninaisuus tuodaan vahvasti esiin kahden historioitsijan Markku Mattilan ja Ari Haasion kirjassa Suomalaisen seksin historia (Avain, 2022). Kirjaan voi tutustua paitsi tapojen, myös lainsäädännön tai tasa-arvon näkökulmasta. Seksi kietoutuu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja valtaan.  

Suomalainen seksi on ahkerasti tutkittu aihe, kiitos sosiologian emeritaprofessori Elina Haavio-Mannilan ja hänen oppilaidensa. Vaikka historiateoksen taustana on laaja lähdeaineisto, on se helppolukuinen.

Mattila ja Haasio korostavat, että mitään oikeaa tai normaalia ei ole olemassa. Avarakatseisuus lisääntyi erityisesti 1990- ja 2000-luvuilla. Seksipositiivisuus ja porno elävät rinnakkain. 

Kun kirjassa kerrotaan suomalaisesta seksistä, vertauskohtaa etsitään lähinnä Euroopasta, mutta myös Aasiaan ja alkuperäiskansojen käsityksiin löytyy joitakin viittauksia. Kirjassa on herkullisia kirjallisuussitaatteja Gilgamesin iloittelusta Huxleyn Uuden uljaan maailman kyynisyyteen. Kalle Päätalokin on päässyt mukaan.

Ari Haasio & Markku Mattila: Suomalaisen seksin historia
Avain 2022
250 s.

mainos

  • 21.6.2023
  • Kirjoittanut voima