9789515248619

Kirjallisuus

Miesselittämisen syntysijoilla – feministinen klassikkokirja vihdoin suomeksi

Lukuaika: < 1 minuutti

Miesselittämisen syntysijoilla – feministinen klassikkokirja vihdoin suomeksi

Miehet selittävät minulle asioita

Rebecca Solnit

Rebecca Solnitin ­Miehet ­selittävät minulle asioita -essee­kokoelma on noussut modernin feministisen lukemiston klassikoksi – eikä syyttä. Loistavassa nimikkoesseessä Solnit kertoo tapaamastaan miehestä, joka luennoi hänelle opettavaisesti kirjasta, jonka Solnit on itse kirjoittanut. Tämä tragikoominen tapaus sai Solnitin kirjoittamaan miehistä, jotka pyrkivät kategorisesti sivuuttamaan naisten tietämyksen liiallisen itsevarmuutensa turvin.

Essee synnytti suositun termin mansplaining eli miesselittäminen. Sen havainto naisen hiljentämisestä kehittyy esseen edetessä synkempään suuntaan: Solnit toteaa, että samaa hiljentämisen periaatetta käytetään myös naisvihaa tihkuvissa rikoksissa. Naisen uskottavuuden kyseenalaistaminen johtaa kohteliaassa ympäristössä miesselittämiseen ja vähemmän kohteliaassa ympäristössä pahoinpitelyyn, raiskaukseen tai murhaan.

Kokoelma koostuu yhdeksästä vuosina 2008–2014 kirjoitetusta esseestä. Se on parhaimmillaan loistava mutta paikoin epätasainen. On kiinnostavaa, että vuonna 2014 kirjoitettu essee tasa-arvoisesta avioliittolaista tuntuu jo hieman vanhentuneelta. Parhaimmilleen Solnit taas yltää ajattomassa esseessään Virginia Woolfista, tulevaisuuden hämäryydestä ja aktivismin tärkeydestä.

Julkaistuaan kokoelmansa nimikkoesseen Solnit sai useita viestejä miehiltä, jotka selittivät hänelle, miksi hänen kuvailemansa ilmiö ei ole totta, ja että essee johtuu kirjailijan omasta alemmuudentunteesta – mikä on tietenkin mansplainingia parhaimmillaan. 

mainos

Jenni Lindvall

 

 

Rebecca Solnit:
Miehet selittävät minulle asioita 

Suomennos Pauliina Vanhatalo 

S&S 2019, 191 s. 

  • 16.9.2019