menaiset04

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Me ihmiset

Lukuaika: < 1 minuutti

Me ihmiset

Me naiset

Ruusu Haarla

Esitykset Kotkan Kaupunginteatterissa 10.5. asti

Viime vuoden Turkka kuolee -ohjauksensa jälkeen Ruusu Haarla näyttää palaavan Ruska – Rakkauden kuva ja Traumaruumis -näytelmissä käsitellyn perhedraaman piiriin. Me naiset on vähemmän kansikuvamainen perityn taakan kronikka, jossa yhden äidin ja tyttären välisen repivän suhteen juuria haetaan jälkimmäisen äidinäidinäitiin asti.

Vaikka katse on naisissa, vähällä eivät pääse miehetkään. He ovat enemmän tai vähemmän isättömiä, tunteidensa ilmaisemiseen kyvyttömiä ja pulloon hukkuvia. Poikkeuksena tästä on toisessa näytöksessä näkökulma­henkilöksi paljastuvan Amandan (Anna Kuusamo) isä Valdemar (Juho Markkanen), joka yrittää ratkaista suhteensa solmuja puhumalla. Hänen puolisonsa Elinan (Annuska HannulaLise Holmberg) oireilu vain ei enää puhumalla parane.

Näytelmän teemaa sattuvasti tukee lavalla koko ajan purettava ja rakennettava huone, jonka irtoseinät sukupolvi toisensa jälkeen enemmän paljastavat ja sulkevat kuin suojaavat. 

Sisällön ja käsiohjelmassa mainitun tragikomedian tyylilajin välillä on jännitteensä, Esityksen komedialliset ainekset tuntuvat jäävän kaiken edessä tepastelevan traumavirtahevon jalkoihin. Kuvattu ankeus on niin todentuntuista, että edes musta huumori ei siihen helposti istu.

mainos

Toisaalta draama uhkaa tukahtua ytimensä kannalta vähemmän tähdellisten johtolankojen sumaan. Tällä on kuitenkin myös tarkoituksensa: sivuhenkilöiden tarkka taustoitus avaa, kuinka meillä kaikilla on perintö­taakkamme kannettavanamme.