MusiikkiKirjoittanut voima

Marraskuun levyarviot: altsurokkia, indiepoppia ja ripaus estetiikkaa

Levyarvioissa Mariska, Juhlat ja Tamara luonto.

Lukuaika: 2 minuuttia

Marraskuun levyarviot: altsurokkia, indiepoppia ja ripaus estetiikkaa

Mariska: Mäihä

Kaiku Entertainment 2022

Mäihän aloituskappaleessa Terveisin Doris viitataan J Karjalaisen tunnettuun hittiin, mutta tällä kertaa aiheesta laulaa Doris itse. ”Kyl sä tiedät, et kun syntynyt on laulaen / Tietä kulkemaan / Silloin avata saa sydämii / Mut joutuu myös ovii sulkemaan / Vaik se sattuu.” 

Finlandiassa laulaja kuvailee parisuhdeväkivallan aiheuttamia ristiriitaisia tunteita: lyöty haluaisi lyödä takaisin, mutta on henkisesti koukussa toiseen. Kappaleen loppusoitto etenee eteerisestä laulannasta säröilevään kitarasaundiin kuin kuvaten väkivallan ja petoksen uhrin haavoittuvuutta ja tämän vaivoin pidäteltyä raivoa.

Kappaleessaan Pahuus on hiipinyt Parikkalaan Mariska ilmaisee huolensa ydinsodan uhkaan liittyen. Sanoituksista paistaa läpi laulajan turhautuminen elämän epäkunnioittamista kohtaan. ”Jos jokaisen sydän on sykkimään luotu / Kädet pantu elämää vaalimaan / Niin mitä toi mies tuol uutisis jauhaa / Ennen kuin huomaatkaan, pahuus on hiipinyt Parikkalaan.” 

Mariska pohtii elämän ja kuoleman välistä suhdetta myös laulussaan The Place, jossa kerrotaan taivasmatkasta innostavin sanankääntein. 

Muusikko Pate Mustajärvi vierailee levyllä kappaleessa Pienii fiiliksii, jossa hän ja Mariska laulavat yhdessä kaiken kestävästä rakkaudesta. Teemaa jatketaan sujuvasti albumin päättävässä laulussa Niin paljon.

Mäihä sitoo yhteen eri tyylilajeja aina punkista pop-musiikkiin. Levyn kappaleiden välillä väreilee vahva jännite, joka syntyy laulun aiheiden sekä luotujen tunnelmien vastakohtaisuuksista. Mariska nostaa esiin ihmiselon huippuhetket sekä meitä kaikkia koskettavan kuolevaisuuden. 

Matilda Koivisto

Juhlat: Näättekö tekin tätä unta?

Isolla Music 2022

Juhlien kirkkaasti sointuva indie-henkinen poprock solahtaa mukavasti tuoreen kotimaisen musiikin kentälle. Näättekö tekin tätä unta? edustaa piirun verran popimpaa ja rauhallisempaa musisointia, mitä yhtyeeltä on aiemmin totuttu kuulemaan.

Hieman yllättäen aiemmin tänä vuonna ilmestynyt singlejulkaisu Leipzig / Metsäneläin ei mahtunut mukaan ensimmäisellä täyspitkälle levylle. Haittaa siitä ei kuitenkaan ole, sillä sanoituksista ja pääosasta sävellyksiä vastaavan laulaja-kosketinsoittaja Oona Laineen ääni kannattelee niin herkemmissä kuin mahtipontisempiin sfääreihin liitelevissä osioissa. Levy on kuin täyskeuhkollinen raikasta syysilmaa: kaunista, kaihoisaa ja herkkää mitä aistiessa voi tuntea olevansa elossa.

Antti Kurko

Tamara Luonto: Honeymoon

Humu Records 2022

Luulisi, että tämäkin levy olisi jo ilmestynyt, sillä vuonna 2017 aloittanut Tamara Luonto kuuluu perustellusti vaihtoehtoisen rock-skenen vakiokalustoon. Ensimmäistä pitkäsoittoa on kuitenkin saatu odotella jo pieni tovi.

Honeymoon on täynnä menevää ja hyvää lofi-räimettä sopivalla punk-asenteella. Soitosta vastaavat Motorboat-yhtyeen Kristiina Tuhkanen ja Salla Moilanen sekä Anni Kosonen (Kiss Disease) ja Tytti Roto (Ty Roxy, Kissa, Modem, Plastic Tones).

Singlenä julkaistu Neiti B ei todellakaan jää levyn ainoaksi helmeksi. Saksofoni on upea lisä Rakkaus sekoittaa -biisissä ja High Fidelityn laukkakompin tahdissa voi ratsastaa kohti auringonnousua. Lopputuloksena on se, että Honeymoon tarraa kiinni kuin kaljasta tahmainen keikkapaikan lattia.

Levy julkaistaan 25.11.

Antti Kurko

Kuuntele levyt

Koostamme Voiman arvioimat levyt soittolistaksi. Kuuntele Spotifyssä:

  • 21.11.2022
  • Kirjoittanut voima