Kaksi levynkantta rinnakkain.

MusiikkiKirjoittanut voima

Levyarvioissa tanskalais-tunisialaista underground-teknoa ja psykeedilstä pop-rock-folkia

Levyarvioissa Octopus Syng ja Ammar 808.

Lukuaika: 2 minuuttia

Levyarvioissa tanskalais-tunisialaista underground-teknoa ja psykeedilstä pop-rock-folkia

Ammar 808 feat. Belhassen Mihoub: Super Stambeli

Shouka 2023

Tanskassa vaikuttava tunisialaissyntyinen Ammar 808 eli Sofyann Ben Youssef yhdistelee EP:llään Super Stambeli pohjoisafrikkalaista perinnemusiikkia underground-teknon rouheisiin bassolinjoihin ja jyskyttäviin rytmeihin. Edellisellä levyllään Global Control / Invisible Invasion artisti hyödynsi intialaisen musiikin ilmaisukeinoja, mutta Super Stambelissa hän palaa esikoislevynsä Maghred Unitedin tunnelmiin. Messuavan kuorolaulun, guinbri-luuttujen, perkussioiden, rumpukoneiden ja analogisyntetisaattorien epätavanomaisesta liitosta syntyy hypnoottista musiikkia, joka saa pään nytkymään ja panee jalkoihin vipinää.

Levy perustuu musikaalisesti ja temaattisesti islamin ja animististen orisha-uskomusten pohjalta kehittyneeseen synkretistiseen stambeli-parannusrituaaliin, mikä vahvistaa entisestään transsinomaista vaikutelmaa. Tuottaja ja dj Deena Abdelwahedin remix kappaleesta Doudou Brahim nousee happoteknomaisessa intensiivisyydessään levyn huippukohdaksi.

Mika Pekkola


Octopus Syng: Smoke Green Mirror

Pigeon Cult 2023

Kun levyn avausbiisissä soivat theremin ja tamburiini, lienee sanomattakin selvää, että luvassa on siisti aikamatka. Digiahdettua tajuntaa laajentava Constant Music on täydellinen intro kitaristi-laulaja Jaire Pätärin yhden miehen bändin soundimaailmaan. Octopus Syng on vääntänyt psykedeelistä 1960-luvulta ammentavaa pop/rock/folkia erilaisilla miesvahvuuksilla jo vuodesta 1999, ja homma toimii edelleen. 

Pätäri tulkitsee biisinsä omaleimaisen istuvasti. Musajunaa vetävät kuitenkin instrumentit ja niillä loihditut kuulijaa kelluttavat soundit. Stars Above You on upeasti rakennettu kokonaisuus, joka on erilaisten osien ja riffien riemukasta leikkiä. Once We Were Almost Innocentissa on Laika & The Cosmonautsin veroista svengiä. Levyn kunniamaininta menee toiselle instrumentaalille Gamelan Music with Three Empty Beer Cans and Other Household Items. Silloin kun on ytimessä hyvä meno ja hyppysissä taito, musaa tekee missä ja millä vain. Kuten artisti itse sanoo: “Tämä on fiilistä ja elämää!”

Emilia Miettinen


Kuuntele levyt

Koostamme Voiman arvioimat levyt soittolistaksi. Kuuntele Spotifyssa:

  • 17.10.2023
  • Kirjoittanut voima