Kollaasissa Maan Tomun, Palefacen ja Janne Masalinin albumien kannet.

Musiikki

Levyarvioissa Paleface, Maan Tomu ja Janne Masalin

Lukuaika: 2 minuuttia

Levyarvioissa Paleface, Maan Tomu ja Janne Masalin

Paleface: Autofiktio

Sony Music 2023
Albumi ilmestyy 24.3.2023.

Palefacen uusi pitkäsoitto Autofiktio ammentaa nimensä mukaisesti artistin omasta elämästä ja kokemuksista. Teos tarkastelee yhteiskuntamme suuria kysymyksiä yksilön tasolta. 

Autofiktiossa ei kannata olettaa kaiken kerrotun olevan totta tai taiteilijan omaa kokemusta. Toisten kokemuksien kanavoiminen minämuodossa kuuluu muun muassa huumekauppaa ja -riippuvuutta käsittelevässä kappaleparissa Kuuluisat viimeiset sanat ja Umpikuja. Ensimmäinen kappaleista tarkastelee huumeiden maailmaa myyjän vinkkelistä ja jälkimmäisessä kertoja on itse pahassa koukussa. Jonain päivänä -kappaleella Paleface puolestaan pohtii koulukiusaamista ammentaen omasta kokemuksestaan koulukiusattuna ja -kiusaajana, sekä Koskelan traagisista tapahtumista.

Musiikillisesti levy on yhdistelmä uutta ja taaksepäin katsomista. Kansainvälistä uraa tehnyt tuottaja MD$ on kasannut kokonaisuuden, joka sukeltaa 90-luvun hiphopin tunnelmiin olematta kuitenkaan selkeää ysäriä. Ajoittaiset outlaw country ja flamenco-tunnelmat saattaisivat äkkiseltään vaikuttaa omituisilta räppilevyllä, mutta referenssinä ollut ysäriräppi rakentui usein sämplejen varaan ja tuli syleilleeksi lähes kaikkia mahdollisia musiikkityylejä. Sämpläämisen sijaan Autofiktion kaikki instrumentit on kuitenkin soitettu (ja toisinaan luupattu) ihan tätä levyä varten.

Jari Tamminen


Janne Masalin: Kuoseja

Roihis Musica 2023

Janne Masalinin (Tundramatiks, Bad Ass Brass Band) kakkoslevy Kuoseja on villi, monipuolinen ja kokeileva pläjäys uutta rockmusiikkia. Sitä kuunnellessa ei milloinkaan tiedä, mitä seuraavan kulman takana odottaa.

Levyn yksi punainen lanka on suhde älypuhelimeen ja sovellukseen, jota swaippaillaan janoisena. Väkevästi levyn avaava ja elokuvallisesti etenevä Tuun sua vastaan on hyväntuulinen menobiisi, jossa optimistisesti sujautetaan kumit lompsaan ja huikka kurkusta alas. Mantramaisesti älylaitteisiin uppoutumista ja sieltä virkoamista puolestaan käsittelevä Katoon / Katon sua -biisikaksikko on tunnelmaltaan jopa hypnoottinen.

Kuoseja on kiinnostava levy, joka epäilemättä tulee taipumaan euforisiksi hetkiksi livetilanteessa. Albumin teossa on ollut mukana nimittäin kova kokoonpano muusikoita: Lauri Kallio (Pambikallio, Jimi Tenor), Juha Kuoppala (Tehosekoitin, Saimaa), Jarno Karjalainen (Ismo Alanko Säätiö, Kaihon Karavaani) ja Aleksi Kinnunen (Serot).

Antti Kurko


Maan Tomu: Maan Tomu

Alakulttuuritalo 2023

Vuosikaudet järjettömän kovana livepumppuna tunnetun Maan Tomun ensimmäinen samanniminen esikoisalbumi iskee tajuntaan yhtä lujaa kuin bändin keikat. Vain neljä kappaletta psykedeelistä avaruus-stoner-proge-rockia bluesvivahteineen sisältävä julkaisu yltää kuitenkin pitkäsoiton pituuteen eli noin kolmeen varttiin.

Albumin äänitys ja miksaus tavoittelevat keikoilta tuttua tykittelyä ja luovat sille onnistuneesti orgaaniselta ja autenttiselta kuulostavan saundin. Ällistyttää, miten näin pieneen määrään biisejä on saatu valtava musikaalinen spektri, joka vie kuulijan katkeamattomalle, syvälle ja hypnoottiselle rock-reissulle.

Levyn myötä bändiin tutustuvan kannattaa muistaa, että keikoilla kappaleet elävät omaa elämäänsä muovaumalla uusiksi iteraatioiksi. Yleisöönkin kannattaa eksyä.

Julius Halme


Kuuntele levyt

Koostamme Voiman arvioimat levyt soittolistaksi. Kuuntele Spotifyssä:

Oikaisu 16.3.2023: Painetussa lehdessä luki virheellisesti, että Palefacen albumin olisi julkaissut WeJazz vuonna 2022. Tosiasiassa sen julkaisee Sony Music vuonna 2023.

  • 16.3.2023